Právě čtete

5 nápadů na domácí kosmetiku

11628  
Sdílet: 

5 nápadů na domácí kosmetiku

Věděli jste, že většinu kosmetických přípravků si můžete připravit doma? A že budou mnohem zdravější, levnější a stačí vám na ně jen pár ingrediencí? Vyrobte si je během jednoho odpoledne s námi.

13. 6. 2016 3 min. čtení Minty Finty
5 nápadů na domácí kosmetiku

IMG_3757

Cukrový peeling na rty

V létě a obzvláště při častých změnách teploty (například z klimatizace) dostávají pořádně zabrat naše rty. Udělejte jim službu a k čištění zubů přidejte pravidelnou masáž rtů cukrovým peelingem. Nejenže odstraní suchou popraskanou kůži a zanechá vaši pusu k zulíbání, ale také ji promasíruje a prokrví. Peeling si vyrobíte jednoduše – naberte lžíci kokosového oleje v polotuhém stavu a přisypávejte krupicový cukr (nejlépe třtinový). Konzistence, které chcete docílit, je mokrý písek.

Můžete přidat také lžičku medu, který je na popraskané rty kouzelník – díky němu budou rty vláčnější a jemnější. Medem můžete rty namazat i po peelingu, snažte se jej ale hned neslízat a nechte jej pořádně působit.

IMG_3796

Osvěžovač s arganovým olejem na tvář

Arganový olej, nazývaný často „marocké zlato“, máme nejradši. Krásně voní, údajně omlazuje pleť a napomáhá hojení drobných ranek. Dělá dobře každému typu pleti, pokud ji však máte mastnější, nanášejte ho nejlépe před spaním, aby se mohl pořádně vsáknout. Chcete-li ho mít vždy po ruce a ještě se přes den osvěžit, nakapejte pár kapek do rozprašovače a zalijte studenou vodou. Před použitím protřepte!

IMG_3807

Lehký okurkový osvěžovač na celé tělo

Pamatujete si, jak jste si jako děti přikládali s mámou v kuchyni na obličej slupky od okurky? Možná to děláte dodnes. Okurka je totiž z 95 % složená z vody, a tím pádem krásně chladí, zklidňuje pleť a navíc šťáva z ní má regenerační vlastnosti. Proto je v kosmetice využívaná už po staletí. Vyrobte si jednoduchý osvěžovač do kabelky, bez kterého už v létě nebudete chtít vystrčit paty. Jak? Není nic jednoduššího. Nakrájejte kousek okurky na hranoly (tak, aby vám šly zase vyndat), strčte je do prázdného rozstřikovače a zalijte studenou vodou. Před odchodem jej můžete klidně na chvíli strčit do ledničky.

IMG_3785

Kokosová zubní pasta

Zubní pasta je přípravek, který používáme denně. Bohužel také často obsahuje velké množství chemikálií. Přitom je výroba domácí zubní pasty opravdu jednoduchá. Jako základní hmota nám poslouží kokosový olej, protože má mírně protibakteriální účinky, příjemnou chuť a vůni. Ke lžíci až dvěma pak přidáme brousicí složku – lžičku jedlé sody, která hezky vyčistí zuby a nepodráždí dásně. Vzniklou pastu schovejte do uzavíratelné krabičky nebo skleničky. Pokud by moc ztuhla, stačí ji lehce zahřát na slunci nebo v ruce, pokud by byla moc tekutá, strčte ji na moment do ledničky.

IMG_3830

Mýdlo s kozím mlékem s aktivním uhlím

Boom takzvané „černé kosmetiky” je tady. Čistící účinky živočišného uhlí jsou totiž ideální pro mastnou pleť, zvláště pokud vás trápí ucpané póry nebo černé tečky. Využívá se proto do pleťových masek, peelingu, nebo třeba do obličejových mýdel, které si dnes vyrobíme. Stačí si koupit mýdlovou hmotu (nejlépe s kozím mlékem nebo bambuckým máslem), rozpustit ji ve vodní lázni, vmíchat do ní rozdrcené uhlí z domácí lékárničky a nalít do formiček. My jsme použili 200 g mýdlové hmoty s kozím mlékem a jedno platíčko živočišného uhlí.

Pokud chcete mít mýdla s mramorovým vzorem, rozdělte hmotu na půl, do jedné části vsypte uhlí, a vlijte je do formičky přes sebe. Pomoci si můžete dřevěnou špejlí.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články