Právě čtete

Baristé budoucnosti

2519  
Sdílet: 

Baristé budoucnosti

Jednotlivé kávové společnosti se neustále předhánějí v tom, jak vylepšit svůj výrobní proces, aby dosáhly lepší chuti a aroma. Jenže u kávy je také důležité, jakým způsobem je servírována a vyráběna. Právě technologie výroby je totiž neuvěřitelně progresivní.

23. 4. 2015 2 min. čtení Redakce
Baristé budoucnosti

Od prvních varných konvic, přes mlýnky a první vakuové stroje na kávu jsme se v první polovině 20. století konečně dostali k elektrickým robotům.

A aby toho nebylo málo, během poslední dekády se do světa kávy vrhly i robotické firmy zaměřené na strojírenský průmysl. Hned několik jich přeprogramovalo své roboty z výroby automobilů, letadel a dalších různých výrobků na robotické baristy. Nevěříte? Tak se podívejte na následující videa.

Přehrát znovu

Jeden z prvních robotů aplikoval kávu přímo do úst zákazníka. Stačilo pouze nastavit a otevřít pusu. Chytrý přístroj byl poprvé představen v roce 2007 na přehlídce aplikovaných věd Univerzity Britské Kolumbie v Kanadě. Ve videu můžete vidět, jak si robotická ruka oskenuje tvář, aby zjistila, kde se nachází vaše pusa, a následně vám stříkne kávu do pusy. Teda spíš přímo do oka.

[vimeo id=“61571352″]

V roce 2013 vyvinuly společnosti Hypersonic a Rock Paper Robot dalšího robota pro technologickou výstavu SXSW v Austinu. Daný robot sice kávu nepřipravil, ale dokázal namalovat latté art. V reálném čase skrz web kameru snímá obrysy obličeje zákazníka a následně je překreslí do pěny lattéčka. Zákazník pak tedy při předání kávy vidí svůj obličej v nádherné pěně.

Přehrát znovu

Protože všechny ty mechanické paže jsou docela neosobní, musel se logicky jednou objevit robot s „lidskou“ tváří. První z nich se jmenoval Baxter a šlo o výrobek firmy Rethink Robotics, která se specializuje na roboty do strojírenského průmyslu. Inženýři Baxtera přeprogramovali a dokázali ho modifikovat tak, že dokáže připravit šálek kávy během dvou minut.

Přehrát znovu

Zatím posledním robotem, který byl uzpůsoben k výrobě kávy, je Nextage od japonské firmy Kawada Industries. Svou premiéru si odbyl na Japan Robot Week. Prostřednictvím tabletu si tam zákazníci mohli objednat kávu dle svého přání a vše ostatní zajistil robot barista. Sice mu příprava kávy trvala necelé tři minuty, tedy déle než jeho konkurentu Baxterovi, ale zase dokázal kávu položit na tácek a dát k ní i cukr a další propriety. Jeho postava pak navíc byla zas o kousek dál v mechanickém znázornění lidských pohybů.

PS: Živí baristé, buďte v klidu. Nextage robot se používá třeba na výrobní lince Airbusu, kde místo přípravy kávy šroubuje různé součástky dohromady, a zatím se tedy nechystá vystrnadit lidskou obsluhu z kaváren. 

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články