Právě čtete

Recept na bezinkový likér

43953  
Sdílet: 

Recept na bezinkový likér

Kolem přípravy bezinkového likéru je vždy rušno. Hlavně, když se koštuje. To se vypráví, jak ho dělá teta a jak ten z roku 2012 byl exkluzivní a jak by se tam teda kafe dávat nemělo.

31. 8. 2015 2 min. čtení Kateřina Winterová
Recept na bezinkový likér

Většinou se u toho popíjení stojí v síni na statku, v bundách a vaťácích, protože venku už je pěkná zima. A už se řeší Vánoce, a že se musí dojet pro dřevo na zimu a co ta elektrika v baráku. A já stojím někde opodál jakoby v oparu a sleduju ten šrumec a vychutnávám si lahodnou chuť tohoto babičkovského pití a jsem šťastná.

Stává se mi totiž, že některé recepty vařím prostě jen pro ty okamžiky vzpomínek. To je doják, co? Bezinkový likér má prostě v naší rodině dlouhou a bohatou historii, ale i velkou budoucnost. Je totiž každý rok jiný – zřejmě kvůli té kávě a taky podle alkoholu, který do něj přidáte. Mně víc chutná s bílým rumem a někdo dává vodku.

Nesmíme ale ještě opomenout kladné účinky bezu na naše pohybové ústrojí! Takže pěkně jako stará dáma či starý pán před spaním šťopičku likérečku. No a my mladí jdeme připravit to dřevo. Jako nasekat, naskládat do dřevníku. Prostě tenhle likér si musíte aspoň jednou za život zkusit a věřte, že si to rádi za rok zopakujete a budete se jako já dojímat nad těmi krásnými vzpomínkami. Anebo taky ne. :)

8- bezova stava lisovani_MG_6074

Návod na bezinkový likér

Suroviny:

2 l bezinkové šťávy
1 kg cukru krystal
500 ml rumu
1 citrón
1 lžička skořice
1 vanilkový cukr
100 ml přefiltrované kávy

Postup:

Vylisovanou bezinkovou šťávu nalijeme do většího hrnce a přivedeme k varu, vsypeme do ní cukr krystal a promícháme a vaříme 15 minut. Šťávu slijeme do demižonu, přilijeme rum, šťávu z jednoho citrónu, kávu a přisypeme lžičku skořice a vanilkový cukr. Pořádně promícháme a uschováme v chladu, kde necháme likér odležet alespoň 6 týdnů. Čím déle, tím lépe.

8- bezovy liker_MG_6397

8- bezova povidla_MG_6209

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články