Právě čtete

Bezové a smetanové domácí nanuky

17065  
Sdílet: 

Bezové a smetanové domácí nanuky

Posílám vám pár mých tipů a pokusů, tak se o ně podělte s rodinou a sharujte je s přáteli. Hezké léto!

23. 6. 2015 2 min. čtení Kateřina Winterová
Bezové a smetanové domácí nanuky

Když jsem byla malá, dávala mi máma na svačinu 2 koruny. Korunu čtyřicet stál Jovo koktejl a čtyřicet halířů rohlík. Někdy měli jen Jovo jogurt, ale ten mi tak nechutnal, a proto jsem ho prostě dávala do mrazáku a další den už jsem si ho škrábala lžičkou z kelímku jako zmrzlinu. No a zbylý dvaceťáky jsem si šetřila na kopečkovou pistáciovou nebo točenou vanilkovou. Poloviční porce stála 70 halířů! Krutej komunismus!

Tenkrát mi bylo sedm osm let, a když teď vidím svoje děti, ráda jim jejich oblíbené zmrzlinky připravím sama. Za exkluzivní považují bezový nanuk. A vůbec všechny tyhle vodové dobroty.

Příprava je naprosto jednoduchá a díky ovocným a bylinným šťávám ještě připravujete velmi osvěžujícím způsobem jejich imunitní systém na zimu. Co se týče mléčných nanuků, ty nejraději kombinujeme s ovocem nebo bobulemi, které jsme si na podzim zamrazili. Ale můžete použít i dřeně a šťávy z rakytníku, aronie a třeba i šípku! No a vrcholem pro gurmány můžou být zmrzliny z čajů a třeba i s alkoholem.

_DSC6154 tch

Suroviny na bezové nanuky:

Bezový sirup
Voda
Čerstvé květy bezinek, bio citron, lístky máty…

Postup:

Sirup smícháme s vodou v poměru 2:8, nalijeme do formiček na nanuky a dozdobíme květy, plátky citronu a mátou. Můžete použít i váš oblíbený sirup, také limetku či pomeranč  a třeba meduňku. Nechte mrazit nejlépe do druhého dne.

_DSC6188 tch

Suroviny na smetanové nanuky se šťávou z plodů:

200 ml smetany
1 sáček kvalitního vanilkového cukru (já použila domácí – třtinový cukr ovoněný luskem vanilky)
100 ml rakytníkové šťávy
100 ml šťávy z aronie
Cukr či sirup na oslazení

Postup:

Smetanu dobře rozmícháme s vanilkovým cukrem, naplníme z poloviny do formiček a necháme mrazit asi 4 hodiny. Šťávy ochutíme cukrem nebo sirupem, protože jsou opravdu velmi kyselé a trochu trpké. Můžete je také naředit trochou vody. Pak do formičky se smetanou nalijeme vrstvu jedné šťávy. Necháme zatuhnout v mrazáku, až bude tekutina tuhá tak, aby se nepromíchala s další vrstvou šťávy, ale aby šla stále propíchnout dřívkem či držátkem od formičky. Necháme do druhého dne zmrznout.

_DSC6214 tch

_DSC6147 tch

_DSC6194 tch

PS: Pokud nemáte formičku na nanuky, můžete použít různé kelímky, mističky, hrnečky. Jako dřívka použijte třeba eko dřevěné příbory, skořicové svitky nebo i čajové lžičky. Do nádobky nalejte vaší budoucí zmrzlinu. Tu pak zakryjte alobalem, který pěkně upěchujte kolem okraje a doprostřed opatrně zapíchněte dřívko. Teď už se vám neskácí k okraji.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články