Právě čtete

Cesta ke kvalitnímu spánku vede přes bylinky

12394  
Sdílet: 

Cesta ke kvalitnímu spánku vede přes bylinky

Musíte si uvědomit, že nespavost či nekvalitní odpočinek bývá doprovodným jevem mnoha špatných návyků, proto pouze šálek bylinkového čaje nepředstavuje dlouhodobé řešení. Kvalitu spánku a jeho vliv na celkové zdraví a pohodu není radno podceňovat, proto si nyní připomeneme pár základních pravidel spánkové hygieny, které by se měly stát vaší každodenní mantrou.

12. 10. 2016 5 min. čtení Redakce
Cesta ke kvalitnímu spánku vede přes bylinky

Ačkoli sběr a sušení volně rostoucích bylin v druhé polovině 20. století tiše nahradily lékárenské pulty plné chemických léčiv, v poslední době se jejich zázračné účinky opět hlásí ke slovu a alternativní medicína získává stále větší počet nadšených stoupenců. Každé roční období nabízí louky a pole plné různých bylin a vy si tam kontinuálním sběrem a poctivým skladováním můžete vytvořit domácí lékárničku bez jediné chemické složky.

Podzim bývá pro organismus dobou velké zátěže a vypětí, které pak často mohou vést k fyzickému a mentálnímu vyčerpání, nekvalitnímu spánku a posléze nejrůznějším onemocněním. Proto je nutné jej neustále zásobovat přírodními vitamíny, dopřát mu dostatečného kvalitního odpočinku a snažit se vyvarovat nadměrnému stresu, který jej oslabuje ze všeho nejvíce. Základem pro dodržení všech těchto tří pravidel není nic jiného než hodnotný spánek, který posílí nejen vaše zdraví, ale především optimismus a dobrou náladu. Tak nechte prášky na spaní v šuplíku a raději si uvařte horký a voňavý bylinkový čaj z vašich vlastních zásob!

Tchibo - Bylinky pro spani 3 - Darja
Foto: Darja Thomasová

Základní pravidla spánkové hygieny

  • 4 až 6 hodin před uléháním do postele nepijte kávu, zelené čaje, alkoholické či jakékoli energetické nápoje (kterým se v nejlepším případě zkuste vyvarovat úplně)
  • večer vynechte těžká jídla, nepřecpávejte se
  • každé ráno si před začátkem dne alespoň krátce zacvičte, před spaním vám naopak prospěje jen lehká procházka na čerstvém vzduchu
  • v místnosti na spaní udržujte teplotu nejlépe kolem 18 až 20 stupňů a optimalizujte dobu usínání i vstávání
  • A především: před spaním se nezabývejte těžkými tématy, nenechte se rušit stresem z práce, dejte si horkou koupel a relaxujte. Uvidíte, že s poctivým dodržováním těchto jednoduchých pravidel a šálkem bylinkového čaje se budete cítit během několika dní mnohem lépe.

Bylinkami k lepšímu spánku

A nyní se podívejme na několik vhodných vybraných bylinek. Jejich sběr a následná příprava je velmi jednoduchá, pokud ovšem nemáte čas či chuť na samosběr, můžete si je stejně tak zakoupit ve formě sypaných či pytlíkových čajů ve většině zdravých výživ či lékáren. Ovšem o tom, že vlastní chutná nejlépe, nemůže být ani pochyb, proto neleňte, vydejte se na podzimní procházku s košíkem v ruce a naplňte si kuchyňské police sklenicemi plnými rozmanitých plodů, květů a bylinek – potěší to nejen vás, ale i návštěvy a celou vaši rodinu.

Tchibo - Bylinky pro spani 1 - Darja
Foto: Darja Thomasová

Kozlík lékařský

Kozlík lékařský neboli Valeriana officinalis je právě jednou z těch podzimních bylinek, které si velmi snadno nasbíráte při krátké procházce okolní krajinou. Roste především na vlhčích místech, v příkopech, prameništích a křovinách, stejně tak si jej ovšem můžete zasadit na zahrádce a jeho oddenky sušit již druhým rokem po vysazení. Největší síly nabývá těsně před rozkvětem, stejně tak je ale účinný i v pozdějších stádiích.

Při sušení dbejte na separaci od ostatních bylinek, jeho vůně je totiž velmi aromatická. Působí především při nespavosti, migrénách a nervovém či psychickém vyčerpání, proto je v tomto případě jedním z nejpovolanějších. Neužívejte jej ovšem příliš často a ve velkých dávkách – jeho dlouhodobé užívání by mohlo mít za následek žaludeční potíže či bolest hlavy.

Tchibo - Bylinky pro spani 5 - Darja
Foto: Darja Thomasová

Meduňka lékařská

Pod latinským názvem Melissa officinalis se ukrývá jedna z po domácku nejvyužívanějších bylinek: meduňka lékařská. Tuto vytrvalou rostlinku sice ve volné přírodě naleznete jen velmi zřídka, její vysazení a následná údržba je ovšem více než bezstarostná. Sbíráme a sušíme ji již v letních měsících (především červenci) před obdobím květu, na podzim ji tedy máme ve sklenicích a už si jen stačí připravit voňavý nálev.

Šálek horkého čaje vás díky rozproudění krevního oběhu příjemně prohřeje, zklidní bušení srdce, uvolní napětí a celkově připraví organismus pro hodnotný a nerušený spánek. Využití meduňky je široké, a vy si z ní tak můžete připravit nejen chutný čaj, ale také olej, tinktury či dokonce meduňkové víno.

Tchibo - Bylinky pro spani 4 - Darja
Foto: Darja Thomasová

Třezalka tečkovaná

Třezalka tečkovaná neboli Hypericum perforatum je další pozdně letní bylinou, jejíž výrazně žluté květy nasbíráte bez větších problémů na každé louce a pastvině. Již její sušení ve svázaných otýpkách provoní váš dům a vnese do něj venkovskou romantickou atmosféru, optimismus a klid. Pro své zklidňující účinky je považována za přírodní antidepresivum, pozitivně ovšem působí i na zažívání, trávení a podporuje správnou metabolickou funkci.

Dvě lžičky sušených květů zalijeme vroucí vodou a necháme jej 10 až 15 minut vylouhovat. Po pravidelném užívání dvou takto připravených vlažných šálků denně se jistě budete cítit jako vyměněni!

Chmel otáčivý

A nakonec nelze nezmínit tradiční chmel otáčivý (Humulus lupulus), jenž jako bylina vyvolává přirozenou potřebu spánku, a ačkoli jej většina populace zařazuje především do odvětví pivovarnictví, již několik staletí je využívám jako léčivo. Velmi dobře působí proti mírné nespavosti, uvolňuje nervové napětí a zmírňuje tak celkovou podrážděnost. Chmelové liány jsou často pěstovány z dekorativních důvodů, velmi dobře se mu ovšem daří i ve volné přírodě. Jedná se taktéž o podzimní bylinu, jeho plody tedy sbíráme a sušíme koncem září.

Mimo odvaru, který z něj velmi snadno připravíme, můžeme zašít látkový pytlíček naplněný sušeným chmelem do polštáře a zpříjemnit si tak vůní byliny celou noc.

Tchibo - Bylinky pro spani 7 - Darja
Foto: Darja Thomasová

Účinnost i chuť bylinných čajů je zkrátka k nezaplacení. Pro kvalitní a vydatný spánek je ovšem důležité dlouhodobé dodržování celistvé výše zmíněné spánkové hygieny, jejíž dodržování vám zajistí nejen skvělý odpočinek pro vaše tělo, ale především pro duši a mysl.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články