Právě čtete

6 nápadů, jak mít na cestách co nejvíc pohodlí

27151  
Sdílet: 

6 nápadů, jak mít na cestách co nejvíc pohodlí

Většina lidí se šíleně těší na dovolenou, ale cestu tam a zpět by nejraději nahradili teleportem.

27. 6. 2018 5 min. čtení Redakce
6 nápadů, jak mít na cestách co nejvíc pohodlí

Máme pro vás několik šikovných tipů, které jsme vyzkoušeli v redakci nebo získali přímo od vás, našich čtenářů. Takže – jak si cestování na vysněnou dovolenou co nejvíce zpříjemnit?

1) Vyhněte se stresu s balením

„Kdyby by mi někdo řekl: ’Sbal se, za půl hodiny jedeš do Egypta,’ budu za půl hodiny stát sbalená před barákem a ještě si stačím dát kafíčko. Pokud budu vědět, že letím za 14 dní, budu chystat věci 14 dní a pořád něco přidávat a zase odebírat :-)“ píše na našem Facebooku Mirka a dobře vystihuje problém mnoha z nás.

Pokud si u balení nejste jistí, co vzít s sebou, vyzkoušejte pravidlo pro 5denní cestu: 5 – 4 – 3 – 2 – 1:

  • 5 párů ponožek a kusů spodního prádla
  • 4 vršky
  • 3 spodky
  • 2 boty
  • 1 klobouk

K tomu plavky, toaletní taštičku, opalovací krém (ten klidně pořiďte až na místě) a hotovo! Pokud jedete na delší dobu, jednoduše přidáte patřičný počet spodního prádla a 1 tričko na den až dva. S takovým šatníkem vystačíte na většině dovolených.

Bonus: Jak už nikdy nezapomenout zubní kartáček?

První možnost je: prostě nezapomínat. :-)

Ta druhá bývá spolehlivější: mějte cestovní toaletní taštičku, kterou nevybalujete, a v ní kartáček určený jenom na cesty. K tomu přidejte malá balení základních toaletních potřeb a je to. Mini deodoranty, sprchové gely a další najdete ve speciálních regálech snad ve všech drogeriích, nebo si můžete pořídit malé lahvičky a svoji oblíbenou kosmetiku do nich přelít.

Malá kosmetická taštička se vejde i do palubního zavazadla, a tak se vám kartáček nikdy neztratí spolu s kufrem. Jenom pozor, nesmí v ní být lahvičky nad objem 100 ml. I proto se hodí pořídit malá balení.

Extra tip Věrky: pokud si s sebou bere ručník, balí si ten sportovní z mikrovlákna. Jednak zabere velmi málo místa a jednak opravdu rychle schne.

2) Dejte si dostatek času

„Nejpohodovější cestování je takové, ze kterého úplně vyloučíme stres. Letenku si vždy vyberu tak, abych na přestupu měla 2 hodiny v rámci Evropy a 3-4 hodiny v případě dálkových letů. Pojištění, plán cesty, seznam oblečení, dokumentů a hygienických potřeb, případně kontrolu vozu si udělám s dostatečným předstihem. Při balení je vhodné myslet na to, že je dobré balit minimalisticky. Pak už jen hodit do kabelky čtečku a sluchátka k telefonu,“ radí Eva.

Na zařízení dokumentů bývá skvělý třeba poslední víkend před odjezdem. Pojištění naklikáte online a plán cesty nachystáte nad internetovými mapami a webovými stránkami s referencemi.

Tatiana k tomu doplňuje: „Ja si uz predcestou robim plan, kam by sa vsade dalo ist pozriet v pripade zleho i dobreho pocasia, co je v okoli, aby sme toho videli co najviac. Takze ked sme uz na mieste mam vsetko naplanovane a mozem si uzivat dovolenku.“

3) Chraňte svoje zavazadla

Víte, že se vyrábí speciální tašky a batůžky s vyztuženými popruhy, aby nebylo tak snadné je v tlačenici přeříznout a utéct s nimi? Pořídíte je tady.

Stejně tak je vhodné nechat si na letišti zabalit kufr do fólie: nejenom, že ho chrání před rozsypáním (kufry se do zavazadlového prostoru letadla vhazují, opravdu je tam nepokládá portýr v rukavičkách), ale předchází i proříznutí a vykradení měkkých tašek.

Diana k tomu přidává další skvělý tip: „Mne sa v poslednej dobe osvedčila jedna nezvyklá vec – priväzujem si najdôležitejšie veci ku kabelke. Mobil, peňaženka, doklady a podobne, to všetko je na tenkých šnúrkach priviazané vnútri kabelky a teda ja si pohodlne môžem behať po Berlíne, Lisabone, Barcelone a podobne, kedykoľvek si čokoľvek vytiahnuť ako normálne, ale už nemusím riešiť, či som zasa niečo niekde náhodou nezabudla (plieskalo by mi to pri chôdzi o nohu), lebo sa mi to stáva straaašne často. Plus viem, že mi nič neukradne ani najlepší vreckár a to je pocit na nezaplatenie.“

4) Zabalte si zlepšováky

Když jsme se vás zeptali na Facebooku, zjistili jsme, že nejvíce lidí oceňuje mít s sebou nafukovací polštářek za hlavu, teplé ponožky pro strýčka příhodu s sebou do kabelky, tenčí vršek s dlouhým rukávem nebo široký šál a svačinku, která se nekazí (tyčinka, pytlík oříšků…).

5) Udělejte z cesty zábavnou misi

„Cestujeme hlavne s dobrou náladou a heslom: ’Čo nemáme, nepotrebujeme…’ :-) Tak sa aj deti učia prispôsobiť sa a zvládať všetko v pohode. Všímať si veci okolo seba, vyskúšať chodiť bosí po tráve, skúmať kamienky, listy, vnímať všetku krásu sveta a nikam sa neponáhľať,“ podělila se o svůj přístup Ľubica.

Můžete třeba:

  • Počítat s dětmi, kolik takových nebo takových aut potkáte na tom a tom úseku, sledovat, co se mění v krajině a podobně.
  • Na každé zastávce dát dětem důležitý úkol, třeba vybrat vám svačinu na benzínce.
  • Učit se text vaší oblíbené písničky, kterou si rádi pouštíte v autě.
  • Povídat si o místech, kterými projíždíte nebo kam míříte. Starší děti můžete pověřit tím, aby zjistily něco o historii, přírodě apod. a pak vám o tom cestou vyprávěly.
  • Vymýšlet s dětmi vlastní příběhy o lidech, kteří na těchto místech žijí nebo které po cestě potkáte.

6) Když chcete opravdu pohodlnou dovolenou, jednoduše si ji takovou zařiďte

„Můj tip tkví ve výběru dovolenée all inclusive od solidní cestovky. Když si člověk vybere dobře recenzovaný hotel v krásné lokalitě, který v rámci ceny zahrnuje vše, tak je maximální pohoda zarucená. Miluji ten pocit, když se o mě týden v roce kompletně postará armáda cizích lidí. Nevařím, neperu, nepracuji, nemailuji – dělám jen to, co mě baví, krásně se oblékám a zdobím na jednotlivá jídla a mezitím ucucávám dobré koktejly s vyýhledem na moře,“ vzkazuje Iveta.

Naopak třeba Ľuba miluje přesný opak: „Pre mňa je najpohodovejšie cestovanie s vlastným karavanom. Ideš kde chceš, kedy chceš, zastavíš kedykoľvek sa ti zažiada kávička, vyspíš sa vo vlastnom…“

Přejeme vám, ať si svůj zasloužený odpočinek užijete!

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články