Právě čtete

Dejte si zimní detox

11087  
Sdílet: 

Dejte si zimní detox

Detoxikace se může stát celým obsáhlým zimním rituálem, zahrnujícím vnitřní i vnější očistu těla. Patří k ní péče o zevnějšek pomocí bylinných olejů, zábalů, obkladů, koupelí a inhalací pro pleť, zároveň oživujících člověka právě i zevnitř. Pokud detox opakujeme na jaře, může pokaždé trvat jednorázově pár dní, týden, ale ve výsledku i několik měsíců.

6. 12. 2016 4 min. čtení Redakce
Dejte si zimní detox

Zima je pro každého jinak krutá a současný svět nám ve většině případů nedává možnost se aspoň na tři měsíce zazimovat v jeskyni (u kamen) a celou ji prospat. Nemáme vlastní kožich, ale máme školu, práci, povinnosti, chceme být sociální i přes zimu. Přitom jsme zesláblí, unavení, náladoví, ochlazení mrazem, máme problémy s kůží, jsme náchylnější k nemocem. Kromě vhodného oblečení ale často zapomínáme na správnou životosprávu. Nedocílíte toho kupodivu pitím svařáku, horké čokolády ani pojídáním cukroví. Čím tedy?

DSC_0015
Fotografie: Darja Thomasová

Nahraďte škodliviny

Středobod všeho je voda – pitný režim. Čistá voda je nejlepší variantou, ale čaje z bylinek, jako je máta, heřmánek, fenykl, třezalka a další, organismus také pohladí. Pokračovat se může vyřazením určitých oslabujících prvků, které užíváte – kouření, kávy, alkoholu, smažených jídel, většího množství cukrů, mléčných výrobků – což je evidentně při vypuštění počin nelimitovaný časem, protože jsou to věci běžně nám nic nebo tolik nepřinášející.

Kouření těžko něčím nahradíme, stejně jako chuť ranní kávy. Pro krátkodobé povzbuzení se ale staly populárními nejrůznější druhy pití vyrobené z rostliny zvané yerba maté, v podobě čaje pak bez doslazování, jako antioxidant ideální nejen na zimu. Další podobnou alternativou je japonský matcha tea, přírodní zelený čajový nápoj. Kořeněný chai latte si nemusíte odepírat jenom kvůli strachu ze zanesení organismu laktózou, v dnešní nabídce už nahrazovanou mnoha způsoby. Rozhodně pro vás bude během očisty prospěšnější než kořeněný svařák a rýžové, kokosové nebo sójové mléko se dá koupit i v sušené podobě, praktické balení můžete nosit v kabelce či batohu neustále.

Pozor na citrusy

Zažité pravidlo citrusů jako zaručených zahaněčů všech forem nachlazení může bohužel rozhodit zažívání, pokud je konzumujeme na prázdný žaludek. Pokud si ale po snídani dáte často doporučovanou vodu s citrónem, nemělo by to ničemu uškodit. Stejně jako obyčejné jablko. Konzumace jednoho kusu denně čistí tělo, zažívací trakt, ale i úsměv, proto se nejspíš i tak často objevuje v reklamách na chrup. Doporučuje se jablko nastrouhat, protože v oxidované formě, tedy jemně nahnědlé, má silnější čistící účinek. Nebo kyselé zelí, kterému se v bramborové kaši prý říká kočičí tanec, a zahání téměř spolehlivě zákeřná zimní nachlazení.

DSC_0072

Vitamíny a zase vitamíny

Důležitým bodem očisty by mělo být i doplnění důležitých vitamínů, sloužících mimo jiné také ke snížení homocysteinu. Homocystein je látka, kterou tělo vytváří samo, ale vytváří-li ho příliš mnoho, může vést ke vzniku závažných onemocnění. Tomu se dá předejít preventivně – omezením tučných výrobků a doplněním vitamínů B, bojujícím také proti únavě a problémy s kůží, fyzické a psychické námaze stejně jako zimní depresi. Celkově se těmto vitamínům říká B-komplex a pro jednoduché doplnění ho lze koupit v lékárenském balíčku umělých pilulí.

B6 se jinak schovává v ořechu, luštěninách, mrkvi nebo sušených kvasnicích, potravině široce využitelné v kuchyni. Kyselinu listovou najdete hlavně v listové a zelené zelenině, exotickém ovoci, z místního v třešních, jahodách či angreštu, ale také celozrnných obilninách. B12 se dá doplnit pojídáním živočišných výrobků, což by se pro vegetariány a vegany mohlo zdát problémem, vitamín je ale samozřejmě možné doplnit pomocí pilulek.

Důležitý vitamín C jako protilátka k nachlazení se nenachází jenom v agresivních, kyselých citrusech, ale například v šípku a rakytníku, ze kterého se vyrábí kosmetika, oleje, sirupy a používá se stejně jako šípek k výrobě čajů. Vitamín najdete kupodivu i v bramborách a některých dalších druzích zeleniny jako brokolice, květák a papriky. U všech vitamínů ale platí, že je potřeba dávat pozor na množství, co se člověk snaží doplnit, aby předešel případnému podráždění. I vitamínem se dá předávkovat!

tchibo - detox - Darja_5

Detox nemůže chutnat lépe. Vyrobte si smoothie

Očistu často podpoří i naprostý několikadenní půst, kdy má tělo čas se zregenerovat. Pokud máte příliš kladný vztah k jídlu, procesu neuškodí například suchá rýže a různé druhy čistě přírodních šťáv, jako je mrkvová, jablečná, z červené řepy, černého rybízu, borůvek, a téměř všechny se dají doplnit citronovou šťávou nebo zázvorem. Populárním doplňkem očisty jsou různé variace smoothies, které se dají podobně jako šťávy nakombinovat dle chuti dané osoby, jsou však sytější, a proto mají větší pravděpodobnost posloužit jako plnohodnotná náhrada hlavního jídla. Navíc se do nich dají přidat další výživové doplňky – chia, lněná, slunečnicová nebo dýňová semínka, goja, ovesné vločky a další.

Obecně platí, že proces očisty vlastního těla se řídí specifickými tělesnými, zdravotními i životními dispozicemi jednotlivce, proto by byl nesmysl sestavovat obecně platný plán. I to je na tom ale to hezké, každý si může zvolit vlastní sobě sympatickou a příjemnou cestu a být zároveň trochu kreativní.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články