Právě čtete

Bylinkové soli: DIY, na kterém si pochutnáte

70795  
Sdílet: 

Bylinkové soli: DIY, na kterém si pochutnáte

Čerstvé bylinky podle mě při vaření nic nenahradí. Teď, když jsou po ruce snadno, si je můžete schovat na horší časy do bylinkové soli. Kromě toho, že jejich čerstvou chuť uchováte až půl roku, je to taky originální DIY dárek.

25. 4. 2018 3 min. čtení Jana Duffková
Bylinkové soli: DIY, na kterém si pochutnáte

Bylinkové soli jsem začala chystat, když jsem zjistila, jak moc mi na podzim a v zimě čerstvé bylinky chybí. Můžu si je sice koupit v obchodě, ale ne vždycky mají všechny, a navíc často nějak nejsou „ono“.

Když si naopak bylinky v létě vypěstujete a připravíte z nich sůl, za pár korun máte dobrotu na vaření, kterou by vám záviděl leckterý šéfkuchař.

Co potřebujete?

K výrobě domácí bylinkové soli budete kromě soli a bylinek potřebovat mixér (ideálně food processor, protože tyčový mixér není úplně vhodný – udělal by vám z bylinek kaši), uzavíratelnou skleněnou dózu, lednici a trošku trpělivosti, protože soli se musí uležet.

Pokud mixér nemáte, zvládnete to i s nožem, ale čeká vás náročnější práce. Na Tchibo.cz teď jsou v nabídce dva, můžete si vybrat mezi žlutýmrůžovofialovým. :-)

Které bylinky se hodí?

Bylinkovou sůl můžete připravit v podstatě z kteréhokoli čerstvého koření. Já jsem připravila koprovou, rozmarýnovo-tymiánovou a mátovou. Rovnou vám k nim přidám i tipy, na co takovou sůl použít.

Koprová sůl je skvělá k bílému masu a do pomazánek

Výrazně zelená koprová sůl se sama nabízí na dochucování ryb všeho druhu. Moc jsme si ji ale oblíbili také k drůbežímu masu.

Využijete ji také na vajíčka nebo na dochucení tvarohových pomazánek i jogurtových dipů.

Ingredience:

  • 100 g soli
  • 20 g kopru

Postup:

  1. Pokud je to potřeba, kopr opláchněte a nechte co nejvíce oschnout.
  2. Poté kopr i se stonky pokrájejte na větší kusy a vložte do mixéru.
  3. Mixér několikrát krátce sepněte tak, aby se kopr nasekal na drobné kousky, ale aby z něj nebyla jednolitá hmota.
  4. Na závěr přisypte sůl a ještě krátce mixér sepněte, aby se vše promíchalo.
  5. Sůl nasypte do skleněné dózy, uzavřete a před prvním použitím nechte týden uležet v lednici. Během tohoto týdne sklenicí občas zatřeste, aby se sůl neslepila dohromady.

Rozmarýnovo-tymiánová sůl se hodí skoro ke všemu

Rozmarýnem a tymiánem neublížíte snad žádnému jídlu od zeleninových po masová. Sůl podle mě nejlépe chutná na bramborech, zvěřině a vepřovém mase. Hodí se i do domácích paštik nebo k luštěninám.

Můj tip: Rozhodně ji vyzkoušejte přidat do bylinkového másla.

Ingredience:

  • 100 g soli
  • 20 g jehliček rozmarýnu
  • 10 g lístků tymiánu

Postup:

  1. Nejprve rozmixujte rozmarýn stejně jako v předchozím receptu: mixér několikrát krátce sepněte tak, aby se rozmarýn nasekal na drobné kousky, ale aby z něj nebyla jednolitá hmota.
  2. Pak přisypte sůl a tymián a ještě krátce mixér sepněte, aby se vše promíchalo.
  3. Sůl uložte do skleněné dózy a opět nechte nejméně týden uležet v lednici. Nezapomeňte s dózou občas zatřást, aby se sůl neslepila dohromady.

Pro zajímavější chuť můžete použít citronový tymián. Pak sůl použijte třeba na grilovanou tresku.

Neobvyklá mátová sůl sluší zelenině

Možná by vás nenapadlo přidávat do soli mátu, protože ji často máme spojenou spíše se sladkými pokrmy. Nenechte se ale zmýlit. Perfektně ladí k čerstvé i grilované zelenině a s různými saláty. Nejlépe si rozumí s rajčaty, hráškem a špenátem. Moje oblíbená kombinace je máta a hrášek – třeba v podobě krémové polévky nebo quiche.

Nebojte se ji použít i do jakéhokoli mletého masa. Až budete dělat slaný karamel na nějaký z dezertů, přihoďte právě tuto sůl. Máta se sem rozhodně hodí.

Ingredience:

  • 100 g soli
  • 30 g lístků čerstvé máty

Postup:

  1. Mátové lístky v mixéru nasekejte na drobné kousky. Ani z máty nechcete jednolitou hmotu.
  2. Pak přidejte sůl a ještě jednou mixér krátce sepněte, aby se vše promíchalo.
  3. Sůl uchovávejte v ledničce ve skleněné dóze a nechte jí aspoň týden, aby se uležela. Občas se sklenicí zatřeste, aby se vám neslepovala.
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články