Právě čtete

Domácí čisticí prostředky

32720  
Sdílet: 

Domácí čisticí prostředky

Po nastěhování do nového bytu jsme potřebovali vzít úklid domácnosti pořádně z gruntu. Co ale dělat, když nechcete používat chemické přípravky plné agresivních látek a výrazných vůní?

5. 8. 2015 2 min. čtení Minty Finty
Domácí čisticí prostředky

Stejně jako naše prababičky si vypůjčíme pomocníky z kuchyně! Z několika dostupných surovin proměníte vaši domácnost v příjemně vonící místo bez poskvrnky. Příroda i vaše peněženka vám navíc poděkuje. Máme pro vás recepty na jednoduché přírodní super čističe.

Co si připravit v boji proti špíně? Vystačíte si především s těmito čtyřmi základními surovinami:

IMG_0633

Světlý ocet, například jablečný nebo vinný
Lehce kyselý charakter octa zaručí úspěšný boj proti mastnotě a nečistotám.

Jedlá soda
Redukuje pachy a má i bělící účinky.

Citronová šťáva
Kromě toho, že vašemu bytu propůjčí přírodně svěží vůni, je i skvělým pomocníkem při odstraňování plísně a hniloby.

Esenciální olejíček, například eukalyptový, levandulový nebo tea tree oil
Domácnost si provoníte nevtíravou přírodní vůní podle vaší volby. Navíc mají olejíčky antibakteriální účinky a pomáhají také jako prevence proti tvorbě plísní.

Suroviny připraveny? Jdeme čistit!

IMG_0706

Čistoskvoucí sporák

1 díl olivového oleje
2 díly jedlé sody

Do mističky nalejte olej, přisypte dvojnásobné množství sody a zamíchejte, dokud nevznikne hladká pasta. Naneste na sporák a nechte působit. U opravdu silných vrstev mastnoty nechte působit přes noc. Setřete univerzálním citrusovo-octovým čističem (viz dál).

IMG_0692

Univerzální citrusovo-octový čistič

Světlý ocet
Voda
Slupky z citrusů

Pokud vám po vaření či pečení zbyla hrstka citrusových slupek, nevyhazujte je a připravte si z nich voňavého pomocníka do domácnosti. Slupky vhoďte do uzavíratelné nádoby a zalijte octem. Uzavřete a nechte v chladu a temnu dva týdny stát. Po uplynutí doby nalijte koncentrát do rozstřikovače a dolijte vodou v poměru 1:1. Používejte na čištění kuchyně i koupelny.

IMG_0669

Čistič na WC

Myslíte si, že přírodní suroviny na bakterie na WC nestačí? Smíchejte hrnek octa a čtvrt hrnku (asi 30 gramů) jedlé sody. Ingredience zamíchejte, kaši naneste na celou plochu mísy a nechte 15 minut působit. Vydrhněte štětkou na WC a spláchněte.

IMG_0653

Leštič dřeva plný vitamínů

1 polévková lžíce olivového oleje
šťáva z jednoho citronu
1 polévková lžíce vody

Ingredience pečlivě rozmíchejte, do misky zlehka namočte jemný hadřík a potřete dřevěný nábytek. Uvidíte, jak mu tímto jednoduchým vitamínovým nátěrem dodáte zašlý lesk a slávu.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články