Právě čtete

Domácí lesk na rty z červené řepy

9582  
Sdílet: 

Domácí lesk na rty z červené řepy

S rtěnkami jsme zažili spoustu radostí, co o nich ale ve skutečnosti víme? Často jim důvěřujeme i bez složení vypsaného na obale, popřípadě ho z malých písmenek ani nedokážeme nevyluštit. Měli bychom být ale takto důvěřiví k něčemu, co se nám vstřebává do pokožky a co zákonitě polykáme s jídlem a pitím a poté se nám dostává do těla?

13. 10. 2016 2 min. čtení Redakce
Domácí lesk na rty z červené řepy

Málokdo si uvědomuje, že produkty, které aplikujeme na své tělo, se do něj postupně vstřebávají. Rtěnky jsou jedněmi z nejzkoumanějších kosmetických produktů právě proto, že kromě vstřebávání pokožkou, se nám do těla dostávají také skrze ústa přímou konzumací. A asi se shodneme na tom, že rtěnku by si ke svačině nikdo nedal…

Rtěnky často obsahují kromě potřebných tuků a vosků i parafíny se složitými chemickými názvy, stejně jako konzervanty či silikony z ropného průmyslu, které pokožce nedovolují dýchat. Na oblíbenosti rtěnky získaly hlavně díky různým barvám, ovšem ani ty nejsou přírodního původu, ale bývají vyráběny synteticky. Právě syntetické barvy pak stojí za různými kožními podrážděními, různé studie zmiňují nebezpečné příměsi olova či kadmia.

Proto je lepší si rtěnky vyrobit doma, kde je jasné, co se do směsi a následně i do žaludku dostane. My jsme připravili lesk na rty, který místo umělých barviv používá na obarvení červenou řepu.

DIY ZARI 2016 (31 of 32)

Suroviny

1 červená řepa
kosmetický glycerin
1 čajová lžička medu

Postup

Nastrouháme malý kus červené řepy a v nejmenším kastrůlku, který najdeme, ji zahřejeme spolu s kosmetickým glycerinem a medem. Od každé suroviny stačí malé množství. Řepa by neměla projít varem, měla by jen pustit šťávu. Směs poté procedíme. Před každým použitím je nutné směs promíchat.


Směs můžete použít pro získání jemného odstínu i na tváře. V tomto případě jen vynechte med.

Rozbalit

Sbalit

DIY ZARI 2016 (30 of 32)

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články