Právě čtete

Fial(k)ové recepty

35149  
Sdílet: 

Fial(k)ové recepty

A byly Velikonoce. V noci ještě mrzlo a na Bílou sobotu bylo od nás ze statku, kde točíme Herbář, vidět na zasněžené Krkonoše a Orlické hory. To bývá tak třikrát do roka. Ale takhle, dole zeleno, nahoře sníh a vše jako na dlani? To se stává tak jednou za pět let. Nádhera. A většinou k tomu všude kvetou koberce fialek, což jim obvykle vydrží ještě čtrnáct dní.

15. 4. 2015 3 min. čtení Kateřina Winterová
Fial(k)ové recepty

Violka vonná, jak se fialka oficiálně jmenuje, je po medvědím česneku, prvních kopřivách, vrbové kůře a čerstvé březové míze jedna z prvních běžných léčivek. Fialky se mohou sbírat celé, obsahují saponiny, alkaloid violin a kyselinu salicylovou (aktivní látku z aspirinu), a tak nasušená verze fialky pomůže v čajích proti kašli, neboť především pomáhá vylučování hlenů.

Já mám ale dnes na mysli jinou věc. Soustředila jsem se hlavně na barvu, protože nevím o jiné bylině, která vaši kuchyň obarví na fialovo. A tak, pokud budete mít chvilku času, vyrazte na fialky. Jde z nich pak připravit fialový fialkový cukr, fialkový sirup nebo cukrové fialkové květy. Květů budete potřebovat hodně. Co nejvíc! Řekněme pořádnou mísu. To je na těch receptech nejpracnější, pak už jsou jednoduché.

Fialkový cukr

IMG_0748

Na 20 gramů cukru otrhejte fialové okvětní lístky ze zelených kalíšků. Co se týče poměru mezi fialkami a cukrem, tak já sama jsem dávala jsem zhruba hrst fialek na hrst bílého krupicového cukru. Obojí pak jen vložte do mlýnku na kávu a vše důkladně promelte. Ne moc, aby vám cukr neudělal moučku a zůstal stále krystalický. Vše pak nechte důkladně proschnout, vložte do uzavíratelné nádoby a až budete mít chvilku, můžete péct třeba máslové fialové sušenky. Nebo makronky. Nebo fialový cheesecake.

Sirup

IMG_0727

1/2 l vody
2-3 plné hrsti celých květů fialek (čím více, tím lépe)
1/2 citronu
1/2 kg cukru nebo 1/3 kg cukru a 2 čajové sáčky stévie

Svařte vodu a horkou ji slijte přes květy, které nechte louhovat tak 2 hodiny, než voda vychladne. Voda se mezitím zbarví do sytě zelené. Květy poté slijte a velmi opatrně začněte do vody kapat citrón. Opravdu pomalu, protože barva se pomalu začne měnit na fialovou, a pokud to přeženete, začne růžovatět. A protože sirup chcete fialový, opravdu stačí 10 až 15 kapek citronu na půl litru vody. Pak stačí přidat cukr, nechat rozpustit a sirup můžete zavařit nebo zamrazit. Je perfektní pro přípravu koktejlů. Prostě takový domácí violkový monin.

Fialky na ozdobu s cukrem

_MG_5255

Celé květy potřete sirupem nebo bílkem z vajíčka a pocukrujete moučkovým cukrem. Vše nechte oschnout a opatrně uložte na suché a temné místo do uzavíratelné vzduchotěsné krabičky. Postupně můžete takto zpracovat růžové lístky, lístky hvozdíku a měsíčku a v létě tak budete mít perfektní ozdobu na muffiny nebo na dort. Pokud je správně uskladníte, do léta vám určitě vydrží.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články