Právě čtete

Horké drinky do termosky

5340  
Sdílet: 

Horké drinky do termosky

Teploty pod nulou nejsou překážkou pro procházky venku. Teple se oblečte, zachumlejte se do šály, nazujte boty s kožíškem a vyrazte do přírody.

3. 2. 2015 3 min. čtení Redakce
Horké drinky do termosky

Na první pohled sice spí, ale na ten druhý nabízí okouzlující scenerie vytvořené mrazem a sněhem, jako z krajky vystřižené obrazy a jedinečnou příležitost stopovat zvěř a pozorovat ptáky u krmítek. V zimním období nebývají turistické stezky tak obležené výletníky, a tak si můžete užít procházku v klidu a tichu.

Nepodceňujte občerstvení. I když po trase stojí pár hospod, jistotu vlastního balíčku oceníte ve chvíli, kdy dorazíte k zavřeným dveřím, nebo vás přepadne náhlý hlad. A rozhodně nikdy nevyrážejte bez pití. Teplý nápoj vás zahřeje a dodá energii. V moderních lehkých termoskách vydrží horký několik hodin a jejich pěkný design vás potěší, kdykoliv je vytáhnete z batohu. Zapomeňte na obligátní čaj (případně s rumem) a připravte si do termosky horký drink jako v prvotřídním baru. Vašim parťákům zaručeně spadne brada, to by v termosce nikdo nečekal.

Vyzkoušejte následující tři horké drinky a vsadíme se, že kdo je ochutná, bude chtít na výlety chodit už jen s vámi!

Jeden drink se vejde do 1l termosky.

Horká hruška

_DSC8353

Budete potřebovat:
1 hrst rozinek
1 l hruškového džusu
3 svitky skořice
4 lžíce mleté skořice
½ lžičky muškátového oříšku

Rozinky vsypte do hrnku, zalijte horkou vodou a nechte odstát. Do hrnce nalijte džus, přidejte skořicové svitky a pomalu zahřívejte těsně pod bod varu. Rozinky slijte a vsypte do termosky. Z džusu vyjměte skořici, ochuťte mletou skořicí a muškátovým oříškem a nalijte do termosky.

Tip: Podobně můžete svařit jakýkoliv oblíbený džus nebo mošt, ovoce a koření volte podle chuti. 

 

Cider punč

_DSC8284

Budete potřebovat:
750 ml jablečné šťávy či cideru
250 ml silného černého čaje
50 ml calvadosu
šťáva z 1 citronu
šťáva z ½ pomeranče
3 lžíce cukru podle chuti
4 svitky skořice
5 hřebíčků

Do hrnce nalijte šťávu či cider, černý čaj a calvados, vymačkejte citronovou a pomerančovou šťávu, přidejte koření a cukr a na mírném plameni zahřívejte těsně pod bod varu. Nechte koření pět minut louhovat a přes cedník vlijte do termosky.

Pokud milujete cider, ohřejte ho místo jablečné šťávy. Drink bude mít pořádný říz.

 

Café Brulot

_DSC8238

Hořící černá kořeněná káva prý vznikla v restauraci Antoine´s v New Orleans, která zde stojí od roku 1840 a servíruje typickou kreolskou kuchyni. Základem je silná káva, koření podobné tomu na svařené víno a pomerančový likér, který se při podávání zapálí. Doma si můžete připravit základ do termosky a likér vzít s sebou a zapálit jej při podávání, nebo namíchejte celý drink doma a nechte v průběhu výletu rozležet jeho chutě.

Budete potřebovat:
3 vanilkové lusky
4 svitky skořice
5 hřebíčků
kůra z chemicky neošetřeného pomeranče a citronu
750 ml horké kávy
4 lžíce tmavého cukru
150 ml brandy nebo pomerančového likéru

Vanilkové lusky rozřízněte a spolu se skořicí, hřebíčky a plátky citrusové kůry vložte do kávy. Nechte 5 minut louhovat, můžete ji mírně zahřát, pokud by se vám zdálo, že příliš chladne. Koření a kůru vyjměte. Pokud chcete drink připravit celý doma, vsypte do naběračky část cukru a vlijte část likéru, promíchejte, zahřejte nad plamenem svíčky (alkohol pak snáze hoří), zapalte a vlijte do kávy. Zopakujte se zbylým cukrem a alkoholem. Pokud chcete svým přátelům připravit show v přírodě, oslaďte kávu, nalijte ji do termosky a zavřete. Alkohol si odměřte do láhve, přibalte si naběračku a kalíšky k podávání a nezapomeňte na zapalovač.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články