Právě čtete

Hummus a naan

22052  
Sdílet: 

Hummus a naan

Hummus je cizrnový dip či pomazánka nebo pyré pocházející z Egypta. V průběhu dějin se rozšířil na Střední východ a stal se nedílnou součástí arabské kuchyně. Hlavní složkou hummusu je vařená cizrna, sezamová pasta tahini, česnek, citron a sůl.

27. 5. 2016 3 min. čtení Kateřina Winterová
Hummus a naan

Díky velkému rozšíření od severní Afriky přes Turecko až po Izrael a Libanon, který považuje hummus za „své“ jídlo, se recepty na něj lehce odlišují, hlavně v dochucení. Někde se přidává drcený kmín a paprika, jinde bylinky, nakládané citrony a piniové oříšky. Někdy se vynechává česnek i tahini a přidává se ocet.

Olivový olej je nedílnou součástí servírování pokrmu, kdy se z dipu vytvoří jakási mistička a olej se do ní nalije. Podává se s různými druhy chleba a placek. Já jsem si k hummusu opekla indický chléb naan. Je to poněkud odvážné spojení, před několika desetiletími by se zřejmě tyto dva pokrmy nemohly vůbec potkat, ale v tomto případě nám globalizace světa otevřela brány ke spojování národních kuchyní, a to je přeci skvělé!

Naan pochází z Asie. Jde o kynutou chlebovou placku z pšeničné mouky, která se originálně peče v tandooru. To je pec vyhloubená v zemi nebo tvar takové pece imitující. Vypadá jako hliněné vosí hnízdo a těsto se v ní peče přilepené na stěny. Některé indické restaurace a fast foody tandoory používají a je zážitek vidět zručnost kuchařů. Naan se peče na sucho a dá se ochutit máslem nebo ghí. Rozinky a koření jsou také povoleny. Naan se podává s masem, sýrem nebo zeleninou. Já ho tedy jím s hummusem a moc mi chutná. Zkuste to taky, až na to kynutí je příprava jednoduchá a v nadcházející grilovací sezoně se tyhle recepty budou hodit. Mooc dobbrý!

NAAN, indický chléb po domácku

16.3.2016!BEST NAAN_DSC0724

Suroviny:
300 g polohrubé mouky
1/2 čajové lžičky kypřicího prášku
1/4 čajové lžičky sody
2 čajové lžičky cukru
špetka soli
3 polévkové lžíce bílého jogurtu
2 polévkové lžíce mléka
100 ml vody
3 polévkové lžíce olivového oleje
1 polévková lžíce cibulových semínek
ghí na pomazání

Postup:
V míse dobře promícháme suché ingredience: mouku, kypřicí prášek, sodu, cukr a sůl. Ke směsi přidáváme jogurt, mléko a vodu a vytvoříme zprvu lepkavé, později pěkné pružné těsto. Hněteme pár minut a přidáme postupně 2 lžíce olivového oleje. Zapracujeme a necháme těsto kynout v olejem vymazané míse, přikryté fólií zhruba hodinu. Poté těsto vyndáme na lehce pomoučenou podložku a vyválíme placky, do kterých zapracujeme válečkem cibulová semínka. Opékáme na suché pánvi a pomažeme přepuštěným máslem, ghí.

16.3.2016!BEST NAAN_DSC0733

 

HUMMUS, arabský cizrnový dip

16.3.2016!BEST HUMMUS_DSC0524

Suroviny:
1 plechovka bio cizrny
2 polévkové lžíce sezamové pasty tahini
1 stroužek česneku
šťáva z citronu
drcený kmín
hrst čerstvého koriandru
sůl
olivový olej

Postup:
Opláchnutou měkkou cizrnu nasypeme do mixéru, přidáme pastu tahini, česnek podle chuti, sůl, kmín a citronovou šťávu z půlky citronu. Rozmixujeme. Pokud chceme, přimícháme podle chuti pokrájené nebo natrhané lístky koriandru. Naservírujeme na misku a uprostřed vytvoříme lžící důlek, kam nalijeme asi dvě lžíce oleje, a dozdobíme lístky koriandru.

16.3.2016!BEST HUMMUS_DSC0544

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články