Právě čtete

Jak zvládnout návrat do práce

3822  
Sdílet: 

Jak zvládnout návrat do práce

Vzali vám dítě do školky a vás čeká návrat do zaměstnání? Nebojte se, zvládnete to! Na rodičovské dovolené se z vás stala supervýkonná žena s postřehem Jamese Bonda, pamětí slona, bystrým úsudkem na základě analýz mnoha vstupů najednou, time managementem dispečera leteckého provozu a sebeovládáním hráče pokeru. Ano, to vše vás naučilo vaše dítě a každodenní (a často i noční) společný život. Zhatit to může jediné – váš šéf.

25. 9. 2017 7 min. čtení Kristina Zábrodská
Jak zvládnout návrat do práce

Jděte na oběd

Než nastoupíte zpátky do práce, zajděte se svými kolegy (kolegyněmi) na víno a zjistěte, co se ve firmě děje. Až zmapujete terén, domluvte si schůzku s vaším nadřízeným a zjistěte, jak s vámi počítá. Co budete dělat, jak si představuje vaši pracovní dobu a jak moc si dovede představit, že děti bývají nemocné a ve školce opravdu nemůžou počkat, až to v práci doděláte? Jak se cítíte vy? Těšíte se zpátky, nebo tušíte, že tudy cesta nepovede?

Zdroj: Flickr.com

Ideální stav

Rodičovská dovolená je významným milníkem v kariéře. Jakmile se vám slibně rozjede, porodíte dítě a najednou zůstanete doma a potřebujete úplně jiné dovednosti. Podle výše základu svého platu si můžete vybrat výši čerpání rodičovského příspěvku a tím pádem i délku rodičovské dovolené, zpravidla to bývá jeden až tři roky. Využijte tento čas nejen na péči o dítě, ale i o sebe. Uvědomte si, co vás baví, co byste v životě chtěla dělat, čeho chcete dosáhnout. Na rodičovské dovolené máte ideální příležitost si vše dobře promyslet a případně se rovnou pustit do realizace svého plánu. I když se vracíte do stejné práce, s vědomím toho, že víte, co chcete, toho dosáhnete spíš.

Zdroj: Flickr.com

Flexibilní úvazky

Pořízením dětí poklesne zaměstnanost žen ve věku 20–49 let o 40 %, vyplývá z dat Eurostatu. Tím se jim snižuje příjem, životní standard i důchod, hůře se dostávají do vedoucích pozic a častěji trpí pocitem méněcennosti. V porovnání s ostatními evropskými státy u nás pracuje žen s dětmi do 6 let velice málo. Na vině je nastavení společnosti, ve které stále převládá názor, že ženy by se měly doma starat o děti, zrušení jeslí a postupné budování mateřských škol, které však za populačním nárůstem uplynulých let stále pokulhává, vnímání žen odcházejících do práce jako krkavčích matek i neochota firem vyjít vstříc jejich odlišným potřebám. V důsledku by na tom firmy však vydělaly, protože matky bývají nejloajálnější a nejpracovitější zaměstnanci.

Průzkum platformy Byznys pro společnost mezi 436 matkami potvrdil, že neochota zaměstnavatele je stále největší překážkou návratu do práce. Dvě pětiny respondentek se do původního zaměstnání nevrátily kvůli nevstřícnosti zaměstnavatele nebo zrušení pracovního místa. Sedm z deseti matek si myslí, že hlavní překážkou návratu do práce je nedostatečně flexibilní pracovní doba v podobě např. zkráceného úvazku nebo její zcela neadekvátní finanční ohodnocení.

Před nástupem do práce proberte pracovní dobu, míru její flexibility a možnosti práce z domova. Raději nevěřte ústním slibům a nechte si vše potvrdit písemně v pracovní smlouvě.

Zdroj: Flickr.com

 

Připravte se

Stejně jako jste dítěti předem nakoupila bačkůrky a oblečení na ven, všechno popsala a detailně jste probrali, jak to ve školce vypadá, věnujte dostatek času i své přípravě. Pokud jste po porodu stále nezhubla všechna kila, trochu se za ně stydíte a víte, že v lednu nastoupíte do práce, začněte cvičit už teď. Budete se cítit lépe a zmírníte tak alespoň jednu obavu. Pořiďte si dostatek hezkého oblečení a bot, džíny z pískoviště v kanceláři nikoho neohromí. Kupte si diář, pokud jste ho v posledních letech nepotřebovala, k tomu pěkné psací potřeby a blok. Vytiskněte si fotku vašeho miláčka a dejte si ji do rámečku na stůl. Kdykoliv se vám zasteskne, stačí jeden pohled. Pokud jste to na rodičovské dovolené nedělala, začněte sledovat dění v oboru, ať lépe odhadnete, co vás po nástupu čeká.

Zdroj: Flickr.com

 

Zařiďte hlídání

Teorie je věc jedna, praxe druhá. Domluvte se s manželem, babičkami, chůvou nebo jinou maminkou na případném vyzvednutí dítěte ze školky nebo hlídání při nemoci. Zcela jistě nastanou situace, kdy se budete potřebovat rozdvojit. Než někdo objeví funkční způsob, využijte svou záchranou rodinnou síť. Pokud to jde, nenastupujte do práce hned první den, kdy jde vaše dítě poprvé do školky nebo do školy. Pro něj je to stejně obrovský krok jako pro vás a oba budete potřebovat čas na přijetí nové situace, nekomplikujte si to dvojím stresem.

Zdroj: Flickr.com

 

Netrapte se

Pokud vás práce baví a těšíte se do ní, nevyčítejte si, že dítě opouštíte. Je-li o něj dobře postaráno, nebude strádat a naopak si o to víc užijete společné chvíle. V zaměstnání se soustřeďte na práci, doma na svou rodinu, a využijte tak každý okamžik na maximum.

Zkušenosti zaměstnaných maminek

Michaela Hartychová Hroncová, HR specialistka
Pětiletá a tříletá dcera

Už během první rodičovské dovolené jsem částečně pracovala na konkrétních projektech a vyzkoušela jsem si i práci mimo svůj obor. Do původního zaměstnání jsem se vrátila, když byl druhé dceři rok a půl na částečný úvazek. Postupně jsem ho začala zvyšovat a teď pracuji stejně jako před odchodem na mateřskou dovolenou. Doma mi pomohla možnost pracovat na kratší úvazek a volit si čas práce podle svého, ale přesvědčila jsem se, že věnovat se dětem a každou volnou chvíli pracovat se nevyplácí a dlouhodobě je to velmi vyčerpávající. Ocenila jsem, když manžel nebo moje maminka děti pohlídali. Postupně jsme si vytvořili systém, abych měla na děti dostatek času a zároveň mohla pracovat – do péče o děti se víc zapojil manžel a holčičky začaly na pár dní chodit do školky. Naštěstí máme firemní školku přímo v práci, což mi umožnilo si mnohem lépe zorganizovat čas.

Osobní tip: Dobře si rozmyslete, co chcete a dopředu si stanovte, kolik hodin a kdy můžete práci věnovat, abyste se vyhnuli pocitu, že nezvládáte ani jedno. Velmi se mi ulevilo, když jsem překonala ostych a nedůvěru a našla skvělou slečnu na hlídání. Holky jednou týdně vyzvedává a připraví jim odpolední program a já zatím v práci stihnu dodělat, co je třeba, naplánovat si další týden a ještě si večer zacvičit.

Jana Skalková, HR manažerka společnosti Vodafone
Osmiletá dvojčata a dvouletá holčička

U dvojčat jsem se do práce vrátila v 10 měsících, u dcery po půl roce – na poloviční úvazek s možností práce z domova. Na plný úvazek jsem nastoupila, když byly klukům tři roky, s dcerou jsem stále ještě na částečném. Tím, že jsem se vrátila relativně brzo, jsem znala ještě agendu i lidi v týmu, nemusela jsem se učit mnoho nových věcí. Díky flexibilnímu úvazku si práci mohu rozdělit ve dne i v týdnu tak, jak potřebuji. Doma mi pomáhá manžel a nárazově babičky, protože bydlí daleko. Využíváme tak podporu chůvy a školky.

Osobní tip: Pro mě bylo důležité si v klidu promyslet pro a proti mého návratu do práce a pak si říci o pomoc – v rodině i mimo ni. Při studiu jsem chodila sama hlídat děti pracujícím maminkám, nebála jsem se je proto chůvě svěřit. Pár dopolední v týdnu jsme děti dávali do jesliček a na kroužky, což jim vzápětí pomohlo zvyknout si ve školce. Ráno vodí děti manžel a já je vyzvedávám a vodím na kroužky. Starší děti už mají také své úkoly – vyklízejí myčku, koupí pečivo nebo mléko. Čas na práci a rodinu se snažím důsledně oddělovat, určitě i díky mateřství jsem více efektivní než předtím, nemám prostoje ani nechodím na dlouhé obědy. V práci prostě pracuju a doma se věnuji naplno dětem.

Lucie Kovandová, PR manažerka
Sedmiletý syn

Rodičovskou dovolenou jsem si navrhla na tři roky, ale velmi brzy jsem zatoužila po práci. Když bylo synovi devět měsíců, začala jsem pracovat z domova, po prvních narozeninách jsem si vyjednala půl úvazek s tím, že jsem do práce chodila na dva dny v týdnu. Výhodou bylo, že jsem nepřerušila vazby s profesí ani s kolegy, a tak jsem se nemusela na návrat moc připravovat a bylo to prima. Po třech letech jsem pak nastoupila na celý úvazek.

Osobní tip: Když jsem pracovala, hlídala syna moje maminka, která se tím stala nejmilovanější babičkou, a se synem mají nebývale krásný vztah. Ale vím, že ne všechny babičky to prostě zvládnou nebo už jsou v důchodu, aby mohly hlídat.

Magdalena Havlíková, novinářka
Čtyřletý syn

Pracovat jsem začala několik týdnů po porodu, ale pouze z domova. Když syn spal, chystala jsem si podklady, psala texty. Na pár hodin jsem od něj poprvé odešla asi ve dvou měsících, po třech měsících jsem začala chodit do redakce pravidelně jednou týdně. Bylo to ale dost složité, protože jsem syna stále kojila a v proskleném openspacu mi nemohli vyhradit kancelář, tak jsem mléko odstříkávala na toaletě, kde to bylo dost nekomfortní a nepřišlo mi to ani moc hygienické. Nejvíc mi pomohl partner, který pracuje z domova a o dítě se odmala staral. Také pro nás nakupuje a vaří. Nejraději pracuju z domova, když vím, co bude třeba kdy udělat, abych si to dokázala zorganizovat předem. Dopisovat článek, když si syn chce hrát s legem, skoro nejde.

Osobní tip: Snažím se pracovat, když syn spí nebo je pryč, nebo odejdu já. Domácí činnosti děláme spolu, a pokud to opravdu nejde a musím pracovat, spíš než pohádky na tabletu, pustím synovi na druhém počítači „word“, nastavím velké  písmo a on „pracuje“ se mnou.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články