Právě čtete

Jarní quiche s kopřivou a medvědím česnekem

20913  
Sdílet: 

Jarní quiche s kopřivou a medvědím česnekem

Už je to tady! Taky jste se nemohli dočkat jako já? Už to raší, už to pučí! Byliny se derou neohroženě z promočené hlíny ven na světlo za sluncem, které už získává na síle a přináší nám naději na další krásný, úrodný rok. Při procházkách v jarním lese můžete narazit na medvědí česnek. Prozradí se často sám už svou vůní, a pokud najdete bohatě zarostlé místo, můžete jít k medvědímu česneku rovnou za nosem.

31. 3. 2017 3 min. čtení Kateřina Winterová
Jarní quiche s kopřivou a medvědím česnekem

V medvědím česneku je silice alicin, obsahující organické sloučeniny síry, proto ta typická vůně. Alicin má antibakteriální účinky na náš organismus a byliny, které ho obsahují, jako česnek a cibule, jsou perfektními pomocníky při nachlazeních, angínách a chřipkách.

Medvědí česnek obsahuje také velké množství vitaminu C a železa, proto se s kopřivou hodí na jarní detoxikaci organismu. Jsou to významní místní bojovníci se všemi jedy, které se nám podařilo v těle nashromáždit přes zimu. Nejlepší je konzumovat je za syrového stavu nebo je naložit do oleje, což samozřejmě taky uděláte, ale zpestřit si jídelníček slaným koláčem s česnekovou chutí, ale bez česneku, který každému nesedí, je prostě jarní nutnost. Aáá, už se na něj těším! Právě jsem se vrátila z túry na běžkách a čeká mě tady na pokoji v hotelu jen bonbon a ledvinový čaj, tak si alespoň, až ulehnu únavou, nechám o jarním quichi zdát. A vy vyrazte na medvědí česnek a mladé kopřivy. Udělají vám zjara náramně dobře! Dobrou chuť!

medvědí česnek
Zdroj: na-ovoce.cz

TIP: Chcete vyrazit na medvědí česnek na vlastní pěst, nevíte ale kdy a kam? Medvědí česnek roste od dubna až do konce léta a najdete ho volně růst na mnoha místech České republiky. Více o volně rostoucích bylinkách najdete zde.

quiche_DSC3527-25

Suroviny

těsto
280 g hladké špaldové mouky
140 g studeného másla
80 ml studené vody
sůl

Náplň

200 g Lučiny
100 g měkkého tvarohu
2 vejce
250 ml mléka
svazek listů medvědího česneku
svazek mladých kopřiv
čerstvě mletý pepř
sůl

quiche_DSC3576-28

Postup

Nejprve si připravíme těsto. Na vále tupým nožem rozkrájíme na jemné kousky studené máslo, zasypeme moukou se solí a nožem promícháváme. Pracujeme svižně. Máslo by totiž povolilo a korpus koláče by nebyl křehký. Rychle těsto zpracujeme rukama do koule, ale nehněteme. Zabalíme do fólie a necháme hodinu v lednici.

Předehřejeme si troubu na 200 °C. Poté těsto rozválíme nejlépe mezi dvěma pečicími papíry na požadovaný průměr a výšku cca 5 mm. Těsto navineme na pomoučený váleček a přesuneme na formu vymazanou máslem. Rozvineme a prsty rychle vytlačíme těsto do formy. Dno propícháme vidličkou a zatížíme luštěninami v pečicím papíru, položeném na těstě. Pečeme cca 20 min. Odebereme luštěniny a necháme zchladnout.

V míse mezitím vyšleháme Lučinu, tvaroh, vejce, mléko. Posolíme a opepříme. Medvědí česnek pokrájíme nebo natrháme na kousky. Kopřivy zbavíme stonků a listy nadrobno pokrájíme. Vmícháme do náplně. Korpus naplníme směsí bylin a Lučiny s tvarohem, uhladíme a pečeme na 180 °C cca 30 min. Vychladlé ihned podáváme nebo uchováme v lednici 1 den.

quiche_DSC3600-29

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články