Právě čtete

Jedlé dárky pro každého

26843  
Sdílet: 

Jedlé dárky pro každého

Hledáte ideální dárek pro muže? Lámete si hlavu, jak udělat radost tchyni nebo jakou drobnost přinést na návštěvu? Designérka Denisa Bartošová vám poradí. Její první kniha jedlých dárků Láska prochází kuchyní získala na mezinárodní soutěži Gourmand World Cookbook Awards v roce 2014 první místo a Denisa právě představuje její pokračování - Láskominy.

19. 11. 2015 8 min. čtení Kristina Zábrodská
Jedlé dárky pro každého

Bývá hostem v televizních pořadech – Sama doma, Polopatě, v TV Mňam. Zároveň je Denisa mojí kolegyní v časopise Krásný venkov, kde vymýšlí všechny krásné dekorace a proměny interiérů s venkovským duchem, proto si v následujícím rozhovoru tykáme.

Jak tě napadlo napsat kuchařku jedlých dárků Láska prochází kuchyní?

Při práci dekor stylistky v časopise jsem několikrát na Vánoce připravovala dekor pro rubriku Jedlé dárky. Vždy jsem se těšila, protože to byla velká výzva. A já výzvy miluju! Nafotit totiž zabalené jídlo tak, aby stále vypadalo chutně a působilo jako dárek, je poměrně těžká disciplína. Nápady jsem rozvrhla do dvou knížek, které čekaly v šuplíku na vydání – jedna na téma jedlých dárků, druhá více kreativní. Rozhodla jsem se uvést na trh jako první s jedlými dárky, protože český národ se za poslední léta parádně rozvařil.

foto: Marek Bartoš

Kniha s názvem Láska prochází kuchyní slavila okamžitě úspěch, korunovaný vítězstvím na mezinárodní soutěži kuchařských knih v kategorii Design. Co tě při vymýšlení inspiruje?

Vycházím z ročního období. Myslím, že jedlé dárky se hodí kdykoliv, nejen na Vánoce, a tak jsem kapitoly seřadila podle sezony. Zamyslím se, co se daný měsíc rodí na zahradě nebo v lese, a pak přemýšlím nad konkrétní surovinou a receptem, který dovolí uvařené jídlo pěkně zabalit. Jedlý dárek by měl vydržet alespoň pár dní, trvanlivost je také jedním z určujících kritérií. A samozřejmě se musí dát nějak vtipně a hezky zabalit. Snažím se vybírat dostupný materiál všem, aby nebylo nutné jet kvůli jednomu receptu na půl dne do města a složitě shánět suroviny a výtvarné potřeby. To podle mě čtenáře spíš odradí. Jednoduše to chce nápad, a ty, zdá se, zatím stále mám.

Vyrábíš ještě jedlé dárky i pro ostatní?

Jasně, především pro manžela. Před lety jsme spolu udělali dohodu, že vánoční dárky si budeme vyrábět. Za tu dobu jsem už vyzkoušela docela dost receptů, které pak skončily v knize.

Jaký je tvůj nejoblíbenější?

Mám ráda naložené sýry, olivy, paštiku… Baví mě i domácí likéry nebo ochucené oleje a octy. Miluju dárky, které mě překvapí – obalem, chutí, nápadem!

 

knizky

Změnila se tvoje tvorba po ocenění první knihy?

Tvůrčí proces se asi moc nezměnil, ale začala jsem si víc věřit. Při vydávání první knihy jsem dost pochybovala. Několikrát jsem do noci seděla v kuchyni, psala a upravovala recepty a v duchu jsem se sama sebe ptala, proč by zrovna tohle mělo někoho zajímat. Jestli jsem to nepřehnala a nebude to totální propadák? U druhé knihy jsem už takové myšlenky neměla, věděla jsem přesně, co chci, a přesně tak jsem to i dělala. Je však jasné, že se má tvorba proměňuje s tím, jak se vyvíjím já. Celý život jsme na cestě, která určitým způsobem ovlivňuje nás i naší činnost. Všimla jsem si však, že se jídlu a jedlým dárkům věnuji stále víc.

Čím se liší druhá kniha Láskominy od té první?

Kromě oblíbených jedlých dárků jsou v každé kapitole ještě Dárky Last minute, které zvládnete vyrobit na poslední chvíli a udělají velkou radost. Některé jsou jedlé, jiné kreativní či na ozdobu – třeba lucerna ze sklenice a drátěnky, panenky z kolíčků, domácí bake rolls… Zařadila jsem sem i více kreativních projektů, protože si myslím, že v dnešní době lidé stále více odpočívají při rukodělné činnosti. Můžete si tak vyrobit koš ze slámy, sušák na bylinky, pantofle nebo třeba domeček pro panenky. Každou kapitolu uzavírá můj oblíbený a rychlý recept – Hladká Ančka, Houbový koláč, Bezinková šťáva… Oproti první knize nejsou její součástí vzory na dekorace, šablony a cedulky, ty jsou volně ke stažení na internetu. 

foto: Marek Bartoš

Prozraď nám pár tipů, jak doma vyrobit fantastický jedlý dárek?

Doma vařené jídlo je velký trend a každý jedlý dárek je fantastický. V dnešní době si většina lidí může koupit vše, co potřebuje, ale zároveň má málo času na vyváření dobrot. Tím spíš poctivý doma udělaný dárek potěší. Řiďte se chutěmi obdarovaného a příležitostí – na přátelskou návštěvu nebo k svátku postačí drobnost – třeba ořechy v medu, ochucená sůl. Naopak k narozeninám nebo letitému výročí už by to chtělo něco luxusnějšího. V žádném případě nešetřete na surovinách, to je základ. Děti ocení něco sladkého a krásně zabaleného – třeba sušenkové lžičky z Láska prochází kuchyní nebo domácí želé bonbony z druhé knihy Láskominy. Pro maminku, babičku nebo kamarádku doporučuji třeba jahodový likér nebo krambl v šálcích, pro pány třeba paštiku s whisky a šalvějí nebo pivní koláčky s pikantní pomazánkou. V knize Láska prochází kuchyní najdete i kapitolu jedlých dárků pro zvířecí mazlíčky – sušenky pro pejsky, paštika pro kočky a krmení pro ptáčky.

Jedlý dárek potřebuje ještě zabalit.

Obal také rozhoduje o úspěchu. Je fajn, když je na první pohled vidět, co ukrývá. Na scénu tak přicházejí především různé zavařovací skleničky a celofánové sáčky. Využít lze i malé plechové formičky, dřevěné krabičky. Přemýšlejte dopředu a rozličné krabičky, skleničky, papíry a dekorace si schovávejte. Recyklujte – třeba dřevěnou vaničku od borůvek natřete akrylovou barvou. Nezapomeňte ani na stužky, jmenovky a drobné dekorace. Dívejte se kolem, inspirace je všude dost.

Vyzkoušejte si sami tři jedlé dárky na poslední chvíli z knihy Láskominy. Zde vám ve spolupráci s Denisou Bartošovou servírujeme její recepty na adventní kalendář, kávové kostky a vylepšené utopence:

 

Adventní kalendář

Pokud jste tak trochu zaspali a nezvládli zase letos pořídit ad­ventní kalendář, nebo prostě jen nechcete ten kýčovitý z obcho­du, se Santou a kdo ví s čím ještě, tohle je tip přes­ně pro vás. Hotový je raz dva, navíc vtipný, a pověšený na skříni potěší nejen děti.

Adventní kalendář
foto: Marek Bartoš

Budete potřebovat:
1 kovové ramínko z čistírny
24 stuh
24 proužků pečicího papíru
24 kakaových a vanilkových sušenek Věnečky

Věnečků obalte proužky pečicího papíru a na­važte na ně stužky. Za stuhy navažte věnečky na ramínko a pověs­te do interiéru. Jednotlivé sušenky odlamujte, nebo odstřihujte nůžkami.

Kávové kostky

Z lásky ke kávě jsem připravila historicky nejdražší recept této knihy a moje kuchyně se stala chemickou vývojovou laboratoří. Kvůli špatně převedeným jednotkám letěl výsledek několikrát do koše, ale díky tomu vy teď máte jistotu, že výsledek bude dokona­lý hned napoprvé!

Kávové kostky
foto: Marek Bartoš

Budete potřebovat:
1 lžíce instantní kávy
2 lžičky horké vody
1 a ½ lžičky sušených bílků (bohužel nelze nahradit čerstvým bílkem, směs musí být jen minimálně vlhká)
220 g třtinového cukru
metlička na šlehání nebo ruční mixér
stěrka
silikonová forma na led

Troubu předehřejte na 100 °C. Ve velké míse smíchejte kávu a su­šené bílky s horkou vodou. Na míchání použijte metličku nebo ruční mixér, ve směsi tak nevzniknou hrud­ky. Postupně zašlehejte i cukr. Měla by vzniknout směs připomínající vlh­ký písek. Není ani tekutá, ani tuhá.

Kávovou směsí naplňte silikonovou formu na led. Lžící nebo stěrkou hmo­tu do formy napěchujte a stlačte. Pře­bytečnou hmotu setřete zpět do mísy. Naplněnou formu vložte do předehřáté trouby a nechte asi 40 minut sušit. Po vyjmutí z trouby by měly kostky ale­spoň 8 hodin, ideálně však do druhého dne odpočívat. Ztuhlé kávové kostky opatrně vyklopte z formy.

Nechte krásu kávových kostek pěkně vyniknout, blýskají se jako drahokamy! Naskládejte je do průhledného šifonového sáčku s dekorativní šňůrkou na zavázání.

Koupíte je v obchodech s dárkový­mi předměty nebo v každém větším papírnictví. Dárek opatřete ještě malou vánoční ozdobou a jmenovkou, na kterou můžete napsat buď recept, nebo návod k použití.

Tip: Sušené bílky prodávají obchody pro cukráře! A kostky se pak dají křoupat jen tak, jako bonbony, nebo jimi můžete ochutit horkou čokoládu nebo kakao.

 Utopenci de luxe

Utopenec je klasika klasik, a dokonce i můj muž, téměř vegetarián, si tyhle naložené špekáčky někdy v hospodě dá. A protože láska prochází nejprve kuchyní a pak teprve žaludkem, vymyslela jsem pro svého muže a taky pro vás tuhle utopencovou specialitu.

Utopenci de luxe
foto: Marek Bartoš

Budete potřebovat:
1 kg salámu gothaj
6 čerstvých chilli papriček
2 červené a 2 bílé středně velké cibule na osminky
12 dl vody
4 dl octa
4 lžíce třtinového cukru
2 lžíce soli
1 lžíce olivového oleje
15 kuliček černého pepře
10 kuliček nového koření
5 bobkových listů
zavařovací sklenice o obsahu 1,5 l
formička na vykrajová­ní prasátek

Gothaj nakrájejte na kolečka silná 1 cm a formičkou vy­krájejte tvary prasátek. Pak vkládejte střídavě do sklenice: pra­sátka, osminky cibule, chilli pap­ričky a koření. Svařte vodu, ocet, cukr, sůl a olej a po vychladnu­tí sklenici tímto nálevem zalijte. Uzavřete a nechte 8–10 dní v chladu odležet.

Tip: Sklenici s utopenci opatřete dřevěnou jmenovkou. Bude vypadat opravdu dobře, když ji nalakujete černou tabulovou barvou.

 

Kouzelné dekorace, stužky, sklenice a nádobí můžete zakoupit mimo jiné v Denisině online obchodě. Obě knihy Láska prochází kuchyní a Láskominy si můžete pořídit zde. Sortiment k výrobě i zabalení skvělých jedlých dárků pak koupíte samozřejmě i u nás v Tchibo.

PS: Dejte nám do komentářů vědět, jestli i vy svým blízkým dáváte nějaké jedlé dárky. A pokud ano, jaké to jsou? :)

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články