Právě čtete

Které ovoce a zelenina nepatří do lednice

34838  
Sdílet: 

Které ovoce a zelenina nepatří do lednice

Větší nákup potravin se neobejde bez jejich následného skladování. Ačkoliv za ideální místo pro skladování čerstvých potravin považujeme lednici, v některých případech potravinám uskladnění v nízkých teplotách může naopak škodit. Potraviny se nestanou jedovaté nebo jinak škodlivé pro lidské zdraví, ale účinky nízkých teplot se mohou projevit na chuti nebo struktuře potravin.

13. 6. 2017 4 min. čtení Redakce
Které ovoce a zelenina nepatří do lednice

Díky nízkým teplotám se prodlouží trvanlivost potravin, ale u různých druhů ovoce a zeleniny může být pozastaven proces zrání a v některých případech může dokonce nízká teplota způsobit proces zmoučnění ovoce. Oba tyto procesy se v konečném důsledku podepíšou na chuti ovoce, které nebude tak sladké, pevné nebo lahodné.

A0014655

Následující seznam ovoce a zeleniny, které nepatří do lednice, se vztahuje pouze pro celé kusy – nakrojené nebo třeba ukousnuté ovoce a zelenina přišly o svou ochrannou bariéru v momentu, kdy byl jejich povrch porušen. Proto je třeba tyto už „necelé“ kusy uchovávat v lednici. Stejné principy uplatněte i u plodů, které jsou poškozené už z trhů nebo obchodů, jinak jim hrozí rychlejší zkažení.

Ovoce a zelenina, které nepatří do lednice

Avokádo

Avokáda jsou v českých nákupních košících stále častějším artiklem. Avokáda často kupujeme v době, kdy ještě nejsou zcela dozrálá – k tomuto poslednímu kroku, který stojí za dokonalou chutí, stačí nechat avokádo dozrát při pokojové teplotě. Pokud se bojíte, že avokádo mimo lednici přezraje a vy jej budete muset vyhodit, nemusíte zoufat – vyrobte si z něj guacamole nebo třeba smoothie.

Dejte pozor na avokáda i s trochu poškozeným povrchem, který může být způsobený např.  převážením. Může to mít za následek rychlé zkažení, a to i v lednici.

Banány

Stejně nedozrálé můžete v obchodech koupit i banány. Ty v zimě nedozrají a nízké teploty mohou mít za následek jejich zčernání. Proto byste banány měli skladovat při pokojové teplotě.

A0014583_2

Bazalka

Při nízkých teplotách trpí i bazalka, na jejíchž listech se v zimě objeví černé tečky. Ideální místo pro skladování bazalky je při pokojové teplotě, když jsou stonky ponořeny do vody.

Papriky

Uskladnění paprik v lednici ukončuje proces jejich zrání, papriky proto ztrácí na chuti. Ideálním místem na uskladnění paprik je suché větrané místo, kde mohou papriky dozrát do své sladké (nebo pálivé) chuti.

A0015304_3

Hrušky a jablka

Další ovoce, kterému se bude dobře dařit i mimo lednici, jsou hrušky a jablka. Dobře vypadat i chutnat budou i při skladování mimo lednici, ovšem na dostatečně větraném místě s optimální vlhkostí, která zabrání vysušení a následnému scvrkávání plodů. Pokud chcete jablka a hrušky skladovat po dobu i několika měsíců, neměla by teplota prostředí překročit 12 °C.

Rajčata

Další z potravin, kterým nesvědčí pobyt v chladu ledničky, jsou rajčata. Ta při nízkých teplotách moučnatí, a hlavně se mění jejich chuť. Pro zachování chuti skladujte rajčata při pokojové teplotě, kde vydrží čerstvá po dobu jednoho týdne.

A0014722_1

Brambory

Brambory jsou na rozdílné teploty docela choulostivé. Při nízkých teplotách v lednici brambory mohou zesládnout, při vysokých teplotách mohou zase změknout a vyklíčit. Ideální místo na skladování brambor je ve sklepě nebo na balkóně – na tmavém, dobře větraném místě s teplotou do 8 °C, kde není vysoká vlhkost.

Dýně

Ani dýně není potřeba skladovat v lednici, bohatě postačí, pokud je ponecháte na studeném, dobře ventilovaném a tmavém místě. Na přímém sluníčku by dýně mohla ztratit svou barvu, při vyšších teplotách by se mohla rychleji zkazit. Díky skladování na tmavém a chladném místě můžete dýni skladovat i kolem tří měsíců.

A0014908

Cibule, česnek, šalotky

Cibule, česnek i šalotky, které dodávají jídlům jejich typickou chuť, v lednici gumovatí, měknou, a navíc mohou na ostatní potraviny přenést svůj pach, případně česnek může začít v lednici klíčit.

Na tmavém, chladném a dobře větraném místě vydrží cibule čerstvá po dobu 30 dní, česnek dokonce 2 měsíce. Cibuli byste neměli uchovávat v igelitovém pytlíku.

Pomeranče, grepy, citrony a limetky

I tyto plody vydrží několik týdnů mimo lednici, aniž by se to negativním způsobem projevilo na jejich chuti nebo čerstvosti. Pro ještě delší čerstvost ovoce uchovávejte na suchém, dobře větraném místě.

A0014799_1

Vejce

Poslední ze seznamu jsou vajíčka. Čerstvá vejce mimo lednici vydrží i dva týdny, dokonce jim před vařením prospěje, pokud je necháte při pokojové teplotě, protože se budou lépe loupat. To ovšem neplatí pro naprasklá vajíčka a vejce, která už v lednici máte uložená – ta už tam nechte, dokud je nevyužijete.

turecka_DSC1855

Káva

Ačkoliv káva nepatří mezi ovoce ani zeleninu, tak i ona skladováním v lednici trpí. Kávová zrnka mají schopnost pojímat okolní vlhkost a pachy, které se projeví na chuti, v horším případech může vlhkost způsobit i plíseň a káva se pak stane nekonzumovatelnou. Další problém nastane při vyjmutí kávy z lednice, kdy se ze zrnek oddělí tuky a oleje.

Kávová zrnka skladujte v originálním obale vloženém do vzduchotěsné nádoby na temném, chladné a suchém místě. Mletou kávu může skladovat při pokojové teplotě ve vzduchotěsném obale.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články