Právě čtete

Kvašáky Jiřiny Šejbalové

29018  
Sdílet: 

Kvašáky Jiřiny Šejbalové

Recepty na zavařované okurky neboli kvašáky se dědí. To je jasná věc. Taky už mám zarezervovaný jeden od babičky, ale ráda si na dědictví ještě dlouho počkám, viď babi! Když jsem objevila útlou knížečku „Vaříme na chatě“, hned mi padl do oka recept na speciální kvašáky. A ne ledajaký, dokonce s rodokmenem! Tuhle mini kuchařku napsala totiž významná herečka Jiřina Šejbalová a ta na ně dostala recept od jiné významné herečky Vlasty Fabiánové, která tento recept podědila po své babičce (doufám, že to byla taky herečka).

18. 8. 2017 2 min. čtení Kateřina Winterová
Kvašáky Jiřiny Šejbalové

Na receptu mě zaujalo višňové listí, hřebíček v nálevu a ta spousta česneku okolo. Taky jsem nikdy neviděla kvašáky oříznuté na obou koncích, jak je popisuje „Šejbalka“. Také píše, že Vlastiny okurky byly krásně strupaté, maličké a štíhlounké. Myslím, že si tyhle kvašáky můžete udělat i z větších okurek, tak je dělám i já. Kdo ještě nikdy kvašáky nedělal, ať se neděsí zakaleného láku. Po pár dnech začne díky soli a dalším ingrediencím probíhat ve sklenici mléčné kvašení a o to nám právě jde. Jak říkala Vlasta Jiřině: „Výborně, lák bude hotová báseň, nech to tak další dva tři dny, v teple to jde rychle.“ A pak taky říkala, že to nejsou okurky na výdrž, jen se po nich zapráší… tak doufám, že i u vás. Já už mám zavařeno. Teď už jen zpracovat přebytky okurek na kvašáky a podarovat známé. Okurková sezona je skvělá!

Recept na domácí kvašáky

Ingredience

5 kg okurek nakládaček (kvašáků)
3–4 palice česneku
2 svazky kopru
2 hrsti višňových listů
2 hrsti vinných listů
5 l vody
2 lžíce kuliček pepře
1 lžíce nového koření
1 lžíce hořčičného semínka
3–4 hřebíčky
2 bobkové listy
2 lžíce soli

Postup

Okurky namočíme přes noc do vody. Česnek oloupeme, stroužky rozpůlíme a vyjmeme klíček. Kopr, višňové a vinné listy opereme a necháme osušit. Vodu povaříme s kořením a solí a necháme vychladnout. Poté okurky vyjmeme, z každé odkrojíme tenké konce a jehlou na několika místech propíchneme.

Do čistých, suchých zavařovacích lahví naskládáme (napěchujeme) natěsno okurky a po vrstvách je prokládáme česnekem, koprem a listím, tak pokračujeme, dokud je ve sklenici místo. Nakonec zalijeme vychladlým nálevem, až jsou okurky zcela potopené, uzavřeme a necháme 2–5 dní odstát.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články