Právě čtete

Levandulový sirup

27020  
Sdílet: 

Levandulový sirup

Připravujte a vařte si domácí sirupy, budou vám chutnat a dokonce si můžete tvořit své vlastní kombinace ingrediencí. Sirupy se připravují různými způsoby. Za studena zachováte nejvíce účinných látek z čerstvých bylin. Bud’ použijete pouze cukr, bylinu a teplo, ale to si musíte na výsledek pár dní počkat, než bylinky pustí vlastní šťávu. Nebo přidáte ještě vodu a do 24 hodin máte hotovo.

18. 10. 2015 2 min. čtení Kateřina Winterová
Levandulový sirup

Vařené sirupy se vyrábí z odvaru bylin sušených. A to je právě případ levandulového sirupu, který si můžete vyrobit doma po celý rok. Doporučuji sehnat si opravdu kvalitní květy nebo použít vaši domácí sušenou levanduli z léta. Sušené byliny vydrží dobře skladované v temnu a suchu tak půl roku. To máte celou zimu na vaření sirupů! Třeba se vám budou hodit jako milý vánoční dárek.

A jako bonus vám posílám ještě recept na domácí šalvějové bonbony. Ty můžete cumlat při vaření a nebo jen tak při bolení v krku.

Levandulový sirup

levandulovy sirup_DSC9860

Suroviny:
250 ml vody
100 g třtinového cukru
1 lžíce sušené levandule

Postup:
Ve vodě pomalým zahříváním necháme rozpustit cukr, přidáme levanduli a zahříváme až do bodu varu. Vaříme zhruba 2 minuty, poté přecedíme a necháme zchladnout.

levandulovy sirup_DSC9856

 

Bonus: Domácí šalvějové bonbony

bonbony

Suroviny:
120 g medu
100 g cukru krystal
2 lžíce nadrcené šalvěje
šťáva z poloviny citrónu

Postup:
Med, cukr, šalvěj a citrónovou šťávu povaříte. To, že je hmota hotová, poznáme tak, že po jejím odkápnutí mimo hrnec kapka ztvrdne. Pak hmotu vylijeme na navlhčenou nebo namaštěnou desku, mokrým či namaštěným nožem ji krájíme na kostičky a po ztuhnutí ukládáme bonbóny do sklenic pod víčko, aby nezvlhly. Můžeme také jednotlivé bonbónky obalit v moučkovém cukru.

Tip: Stejný postup je pro mátové, bezové a lipové bonbóny.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články