Právě čtete

Malinová a rybízová šťáva, jak se dříve dělávala

74455  
Sdílet: 

Malinová a rybízová šťáva, jak se dříve dělávala

Maliny jsou pro mě každý rok velkou vzácností. Letos obzvlášť, protože jsme nechali část zahrady pokusně zarůst, abychom mohli pozorovat byliny, které se tam přirozeně rozmnožily. Jenom se nám to jaksi vymklo z kontroly. :)

8. 7. 2016 3 min. čtení Kateřina Winterová
Malinová a rybízová šťáva, jak se dříve dělávala

„Plevel“ dorostl do pasu a k malinám v koutě se dostanou už jen slepice a nehodný kohout, který ovládl tuhle divočinu i ovocné keře. Stejně nejlepší úrodu má vždycky babička, které dozrávají maliny dříve než nám, a pokaždé nás trumfne plnou mísou červených „kalíšků“. Většinou je tedy okamžitě „požerou“ děti a na mě zbyde pár rozbředlých plodů na dně. :) Proto ta vzácnost!

Když nás babička pozve na svou krásně upravenou a vzrostlou zahrádku (bez klovajícího kohouta) a je zrovna čas malin, nemůžu se nějak vymanit ze spárů ostnatých větviček a vrhám se přímo neurvale na každou malinu v dosahu. Užívám si každoročně plnými doušky (sousty) jeden z prvních zážitků nastávajícího léta a prázdnin. Ne, nezapomenu natrhat dost malin i pro zbytek rodiny, ale po cestě k domovu ještě ujídám z misky a po každém polknutí si říkám, že to bylo naposledy. :) Proto neváhám a zakonzervuju si svoje malinové zážitky, hned jak dorazím domů. Pěkně po staru, za studena, ať se zdravé maliny tolik neznehodnotí. Super šťáva pro všechny!

No a pak tu máme rybíz! Ten naopak nechce nikdo sbírat, protože ho roste pokaždé tolik, že se metoda z keře rovnou do pusy už pátý den nedá kvůli bolavému bříšku aplikovat, a česání do kyblíku se děti zdatně vyhýbají. Jo, to kdyby rostl rybíz v Minecraftu, mami! To si pak jen provlíknu rybízové hrozny náušnicovými dírkami v uších, sbírám rybíz pro radost a vařím šťávu. Pro všechny a super!

 

malinova stava

Malinová šťáva zastudena

Suroviny
3 kg malin
2 l vody
šťáva z 2 citronů
600 g krupicového cukru

Postup
Maliny rozmačkáme, zalijeme studenou vodou, přidáme citronovou šťávu, zakryjeme a necháme 48 hodin odstát. Pak překapeme šťávu přes plátýnko a promícháme ji s cukrem. Jakmile se cukr rozpustí, rozlijeme šťávu do čistých, suchých sklenic a sterilujeme, kvůli nižšímu obsahu cukru. Sklenice se šťávou nedovřeme víčkem napevno, postavíme je do hrnce, zalijeme do čtvrtiny či poloviny vodou, zahříváme na 85 °C zhruba 10 minut, pak je postavíme na dřevěné prkénko, dovřeme víčko a necháme vychladnout.

Na 4 litry, doba přípravy 40 minut, odležení 2 dny

 

rybizova stava

Rybízová šťáva

Suroviny
6 kg rybízu
4 kg krupicového cukru (dle kyselosti ovoce)

Postup
Rybíz omyjeme, odstopkujeme a rozmačkáme v míse. Přelijeme do kameninového hrnce nebo velké sklenice, zasypeme 200 g cukru, promícháme, zakryjeme plátýnkem a převážeme kolem hrdla provázkem. Necháme 3–4 dny odležet v chladu, dvakrát za den promícháme a poté necháme překapat přes plátýnko do hrnce.

Do šťávy vmícháme zbylý cukr, zahříváme a sbíráme pěnu. Povaříme zhruba 20 minut, rozlijeme do čistých sklenic a pevně uzavřeme. K pití ředíme podle chuti, zhruba 1 lžíci šťávy na 250 ml vody.

TIP: Jakmile šťáva přejde varem, můžeme do ní podle chuti přidat šťávu z jednoho pomeranče.
Na 8 litrů, příprava 1 hodina, odležení 3–4 dny

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články