Právě čtete

Měsíčková mast

23883  
Sdílet: 

Měsíčková mast

Na měsíčkovou mast se mě ptá spousta lidí. Bojuji s ní totiž proti příznakům ekzému u nás v rodině a pravda je, že jsem díky ní „vymazala“ kojenecký ekzém u svého syna. (A jakmile se objeví suché místečko na kůži, hned mažu.) Nechtěla jsem totiž přistoupit na léčbu kortikoidy a přišlo mi přirozené zkusit nejprve něco z bylin a přírody.

1. 7. 2016 2 min. čtení Kateřina Winterová
Měsíčková mast

Měli jsme štěstí a má volba se trefila zrovna do typu kůže a snášenlivosti měsíčku. Ne každému totiž sedí to samé. Někomu prospívají koupele v lopuchu, někdo nedá dopustit na konopné masti a dubová kůra je určitě také skvělou volbou. Ekzém je opravdu silný soupeř a chce to čas a někdy i trochu utrpení, než všechno vyzkoušíte a to, co vám nesedí, tedy přetrpíte a vyloučíte. Nejinak to bylo u nás. Na měsíčkové sádlo ale nedám dopustit.

Měsíček lékařský patří mezi významné léčivky. Velice prospívá zánětlivé, poraněné kůži a díky obkladům a masážím léčí i vnitřní záněty. Bolavé klouby, angínu, zánět prsu, křečové žíly, popáleniny, působí účinně i proti vráskám. Měsíček si můžete také nasušit a připravit si čaj, který je dobrý i na nervy. Důležité ale je, abyste při výrobě vlastní masti použili jen opravdu dobré domácí sádlo a hlavně rozvité, za slunečného dne sbírané květy. Musí mít plno řad okvětních lístků a sytě oranžovočervenou barvu. To je podmínka. Oranžovočervená flavonoidní barviva jsou totiž nositeli účinných látek a bez nich vaše mast nebude mít ty správné zbraně proti ekzému a dalším neduhům. Tak ať jich máte co nejméně a měsíčkovou mast můžete rozdat potřebným. Krásné dny!

6- mesickova mast_MG_0655

Suroviny

500 g kvalitního domácího sádla
4 hrsti květů měsíčku lékařského

Postup

Květy nasekáme a vložíme do rozpuštěného sádla. Necháme přejít varem a odstavíme. Po zchladnutí dáme do lednice asi na 12 hodin. Po vytažení necháme směs rozpustit a přecedíme přes plátno. Nalijeme do skleniček a uložíme do lednice nebo na chladné, tmavé místo.

Při správném uskladnění vydrží mast dlouhou dobu a nemá žádné vedlejší účinky.

v_2124

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články