Právě čtete

Naložená pečená rajčata s tymiánem a česnekem

146493  
Sdílet: 

Naložená pečená rajčata s tymiánem a česnekem

Zdravím vás! Nevím, jestli má tenhle recept něco společného s pravou italskou nebo středomořskou kuchyní, kterou miluju, ale rozhodně mi díky zralým rajčatům, tymiánu a olivovému oleji Itálii připomíná.

24. 7. 2015 2 min. čtení Kateřina Winterová
Naložená pečená rajčata s tymiánem a česnekem

Není prostě nad rajčata uzrálá na slunci. To musíte uznat! Jejich nasládlá lahodná chuť se tak skvěle snoubí s olivovým olejem a česnekem, který jim dá říz, a tymián jen tuhle jízdu chuťovými pohárky doladí.

Tato rajčata jsou skvělá jako předkrm. Já si s oblibou připravuji večeři složenou právě z takových malých předkrmů. Naložená rajčata, olivy, sýr feta, kus parmazánu, houbičky na kyselo a třeba mozzarella… Zakápnu balsamicem a kvalitním olejem, nejen olivovým a přikusuju ciabattu. Boží!

A jestli máte děti se stejnou vášní pro Itálii na talíři, tak jim můžete tahle skvělá rajčátka naservírovat do bagetky a poslat je se skvělou sváčou do školy. Tak já letím, první červené plody už dozrály!

Recept na naložená pečená rajčata s tymiánem a česnekem

_MG_2854

Suroviny:

  • 2 kg rajčat
  • utřené hlavičky česneku
  • tymián
  • sůl
  • olivový olej

Postup:

Můžete se rozhodnout, zda nakládaná rajčata budete chtít ve slupce, či nikoliv. Pokud ne, pak nakrojíme rajčata kolem dokola, vložíme na dvě minuty do vroucí vody, vyjmeme a vložíme do studené vody. Pak půjdou slupky krásně odloupnout. Rajčata nakrájíme na půlky, vyskládáme na pekáč středy rajčat nahoru a pečeme v troubě 40 minut na 180 stupňů. Pak na ně poklademe utřený česnek, posolíme a zasypeme nasekaným tymiánem. Pak vždy k sobě přiložíme 2 půlky, čímž rajče uzavřeme a vyskládáme poměrně natěsno do sklenice. Zalijeme olivovým olejem až po vrch a dáme do lednice.

_MG_3054

_MG_3074

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články