Právě čtete

Nejzdravější bramborové chipsy

64669  
Sdílet: 

Nejzdravější bramborové chipsy

Naše děti mají čipsové období. Pokaždé mě nějak převezou nebo přemluví a svou vydyndanou dávku slaného potěšení jsou schopné slupnout za minutu. Ne že bych se k nim někdy nepřidala, to neříkám, ale jako správná uvědomělá matka je pokaždé varuji před nežádoucími účinky téhle pochutiny, což už znají nazpaměť, a stejně mě neposlouchají. :) Ale alespoň jsem je přesvědčila, že je není nutné podporovat značky, které používají palmový olej.

28. 10. 2016 2 min. čtení Kateřina Winterová
Nejzdravější bramborové chipsy

No, ale smažárna je to pořád stejná, že?! Takže společně hledáme různé alternativy. Našli jsme výborné čipsy z amarantu, z čočkové mouky, z bramborového škrobu atd. Ale ty bramborové jsou prostě klasika. Nabízím vám proto náš pravý rodinný recept, děděný z generace na generaci. Tak se dostal i ke mně a já ho předám i našim dětem. Prababička našich ratolestí totiž vždycky na podzim pekla svým dětem na kamnech tenounké plátky brambor, jen tak na sucho, a pak je mastila máslem a lehce solila. Obávám se však, že tenhle recept už naše děti svým dítkám nepředají, protože se v kamnech Kaborkách už pomalu přestane smět zatápět.

Ano, ekologie především, ale vy si tuhle vintage pochoutku ještě někde na chalupě nebo u babičky prožijte. Ať máte se svými vnoučaty na stará kolena na co vzpomínat. A pokud už Kaborky nemáte, postačí vám litinový plát na sporák anebo tenké plátky upečte na pečicím papíře v troubě. Naše děti je milují a nikdo nemusí mít výčitky. :)

nejlepsi chipsy _DSC4427

Suroviny

1 kg starších brambor
100 g másla
sůl

Postup

Brambory pečlivě omyjeme nebo oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, ideálně 1–2 mm silné. Můžeme je také nastrouhat na struhadle typu mandolína. Vyskládáme je na horký tál na kamnech (nebo na pečící papír do trouby) a pečeme z obou stran dokřupava, stačí 5–10 minut z každé. Kamna musejí být horká tak akorát, nejlepší je topit suchým smrkovým dřevem. Na příliš rozpálených nestihneme lupínky otáčet, a ty začnou černat. Dozlatova opečené lupínky potřeme máslem a posypeme solí.

nejlepsi chipsy _DSC4672

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články