Právě čtete

O wakeboardingu s Mayou Veselou

8762  
Sdílet: 

O wakeboardingu s Mayou Veselou

Chytat bronz a užívat si tepla nemusíte jen vleže u vody, ale i při pohybu na vodě. Jedním ze způsobů letního aktivního odpočinku je wakeboard, jeden z nejmladších sportů světa. Wakeboarding neboli „wake“ je něco mezi surfingem a snowboardingem na vodě. Dá se provozovat jak za lodí, tak na speciálním vleku. Nejlepší na wakeboardingu ale je, že ho můžete provozovat jak u moře, tak u české přehrady.

25. 5. 2016 6 min. čtení Sexy Mamas
O wakeboardingu s Mayou Veselou

Wakeboard je vhodný pro všechny, není to sport o svalech, fyzických možnostech, ani o talentu. Je to hlavně o to přijít na grif při výjezdu, pak o rovnováze a o kuráži. Většinou se výjezd podaří spíš křehkým dívkám než nabušeným chlapům, kteří mají pocit, že musí loď přeprat a jdou na to zhurta.

O wakeboardingu nám víc řekla Maya Veselá, která jezdí na wakeboardu, longboardu, surfu, skateboardu, snowboardu a brzy také už podruhé s kočárkem. Maya Veselá se wakeboardingu věnuje přes deset let, za tu dobu získala řadu cen (několikanásobná vicemistryně ČR) a nasbírala cenné zkušenosti, o které se ráda podělí. Pojďme se s ní tedy podívat na tento cool vodní sport, kterému právě začíná sezona.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jak tedy na to? Na co si dát jako začátečník pozor?

Základ je mít natažené ruce a pokrčené nohy, sedneš si do vody, nese tě vesta, prkno taky plave. Když loď zabere, je důležité se nepřitahovat rukama, ty musí zůstat natažené. Je to jako jízda na kole, jen pochopit ten princip a máš vyhráno. Já vždy říkám, že základ je vlastně nedělat nic. Není to rozhodně o síle, spíš to musí člověk pochopit.

Vlek spočívá v tom, že máš ve vodě několik sloupů a objíždíš je kolem bójek. Já tomu říkám takový triatlon – spadneš, vymácháš se, musíš doplavat na břeh a jdeš po kamínkách bosky zpátky na začátek znova vystát frontu. :) S tím se musí počítat.

Podepíše se wakeboarding nějak pozitivně na postavě?

No třeba se u toho hezky opálíš. :) Používáš svaly, o kterých ani nevíš, spíš ty vnitřní stabilizační. Důležité je držení těla, posílíš ruce, záda, celý střed těla.

Dá se jezdit jen v plavkách, nebo musíš mít neopren?

Určitě se dá jezdit v plavkách nebo board šortkách, když je krásná čistá teplá voda, tak proč ne. Já osobně ale z hygienických a bezpečnostních důvodů doporučuju neopren. Pro mě osobně je to příjemnější. Jezdí se i v neoprenu, na kterém jsou pro efekt board šortky nebo plavky, člověk pak nevypadá jako tuleň. :) Vždy je ale nutná záchranná vesta, ať už na plavkách, board šortkách nebo na neoprenu.

1 (3)

Co všechno si začátečník musí koupit, aby mohl jezdit wake? Co obnáší základní výbava?

Jako začátečník nemusíš mít vůbec nic. Když přijedeš do jakéhokoli wake klubu, kde provozují wakeboarding za lodí, tak tam máš zapůjčení vybavení většinou zdarma, třeba u nás ve Skochovicích. Pokud vím, na vleku je to zpoplatněné, ale nejsou to žádné velké částky. V klubu tedy dostaneš prkno, vestu, hrazdu a můžeš si půjčit i neopren. U nás máme studenou vodu, tak se neopren taky půjčuje zdarma. Ten ale jako jedinou věc doporučuju koupit, pokud se opravdu chcete věnovat vodním sportům. Přeci jen je to věc na tělo a využijete ho navíc při více aktivitách.

Jak tedy začít?

Prostě jen zavoláš do klubu, zeptáš se na volnou kapacitu a jdeš. Všechno potřebné tam dostaneš. Je automatické, že lidi kolem klubu ti se vším poradí, nepotřebuješ si platit ani žádného instruktora. Komunita kolem wakeboardingu je velmi přející a přátelská. Když se daří, třeba když po několika neúspěšných pokusech někdo konečně vyjede, všichni okolo řvou radostí, je to hromadná euforie. Když ti to nepůjde, nemusíš se bát posměchu a podobně, spíš ti každý poradí, jak na to.

Kolik tento sport tedy stojí?

Wake za lodí v klubech stojí v průměru 40 Kč za minutu. Vlek neboli „Cabel“ stojí kolem 700 Kč za permici na den. I když se zdá, že je tato varianta levnější, tak to není úplně pravda. Pokud „trikujete“, tak za lodí máte po celou dobu tvarovaný skok a s každým nájezdem můžete udělat nějaký trik… A to je fyzicky velmi náročné a většinou bohatě stačí 15 minut jízdy bez pádu. Na vleku se dají dělat triky jak z hladiny, tak i na různých překážkách, ale můžete si užívat i rovnou jízdu nebo slidy na hladině. Doporučuju střídat jak loď, tak vlek.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pokud si ani jako začátečník nechcete půjčovat vybavení a chcete mít své, nové prkno vás vyjde na 5-25 tisíc, ale dá se sehnat i z druhé ruky, třeba na FB jsem viděla „wake bazary“. Znám i případy, kdy si dvě, tři kamarádky koupily prkno dohromady, což se hodí pro variantu za loď, ale na vleku už může jezdit víc lidí najednou…

Kde se vůbec dá wakeboarding provozovat?

Pro wakeboarding za lodí je nejblíž od Prahy wakeboarding klub Skochovice, pak skvělý klub Wake and Fun v Litoměřicích, kde je také úžasné ekologické bydlení z kontejnerů a krásná cyklostezka. Mám ráda také klub Matylda v Mostě. Na Moravě je Wake Moravia (na internetových stránkách mají krásná videa pro začátečníky). Pak se dá jezdit na vleku v Chomutově, v Brně v Merkuru, stačí jen zagooglit…

Kdy začíná a končí sezóna?

V podstatě od jara do podzimu. Jezdili jsme i v říjnu, to bylo super. Z vody už stoupala pára, na stromech žluté listy. Už mi bylo trochu zima na ruce a nohy, ale zase to pak tak příjemně brnělo…

Jaké jiné vodní sporty na prkně se tu v ČR ještě běžně provozují?

Ve většině klubů funguje wakesurfing, který na rozdíl od wake vůbec nebolí (když se kousne přední hrana ve 30 km v hodině, tak je voda už přece jen tvrdší, nemá placáky…) Nemá poutka, nedržíš se celou dobu hrazdy… Máš nekonečně dlouhou vlnu. Je dobré umět vyjet na wakeboardu, princip je tu totiž stejný. Dále paddleboarding, na tom se dá dělat i jóga, třeba ve Wake and Fun je i skvělá scenérie, obzvlášť při západu slunce. Windsurfing s plachtou, dále kitesurfing s padákem… Brňáci vymysleli Jetsurf a je to teď světová věc.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jak ses k tomu dostala ty sama?

Úplně náhodou. Odjakživa jsem měla ráda snowboard a kamarádi mi na to konto nabídli zkusit snowboard na vodě. Jela jsem tehdy do jednoho z nejstarších klubů u nás, do Skochovic, a tam jsem se do toho sportu úplně zamilovala. Přizpůsobovala jsem tomu pak úplně všechno, třeba i práci, jen abych mohla být u vody.

Kdo je ve wakeboardingu tvůj vzor?

Můj vzor je určitě můj manžel Miloš Veselý. Ten tomu obětoval hodně a říká se mu tady v kuloárech „Guru českého wakeboardingu“. On si ten sport nejen užíval, ale také se o něj tady v Čechách v lecčem zasloužil a výrazně se osobně angažoval. Přivezl sem z Anglie první wakeboardový člun, šířil povědomí, organizoval první závody… Sám také patří mezi špičku wakeboardingu u nás.

Tvůj vzkaz lidem, kteří by to chtěli zkusit?

Nebát se toho! I když jste třeba nikdy žádný sport nezkoušeli a když si o sobě ať už vy nebo ostatní myslí, že jste kopyto, wakeboarding vám klidně může jít. Je to super v létě, když jsou vedra, jste na lodi, fouká tam ten vítr, koukáte na ostatní, jak jezdí, svezete se, osvěžíte se… A je to prostě sexy! ;)

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články