Právě čtete

Ochucená másla

13756  
Sdílet: 

Ochucená másla

Tohle je naprostá rychlovka, kterou zajisté oslníte na party nebo jen tak doma, u studené večeře. Máslíčka i pěkně vypadají, tak si s nimi můžete vyhrát i ve zdobení, třeba jednohubek. To slovo se mi líbí. :) Skvělé je, že většinu ingrediencí má člověk doma po ruce nebo se dají i nahradit.

22. 4. 2016 2 min. čtení Kateřina Winterová
Ochucená másla

Myslím, že citronové máslo bude stejně chutné i s koriandrem nebo tymiánem a bude se perfektně hodit k pečené rybě nebo kuřátku. Když se doma nenajde hrubozrnná hořčice, která mimochodem stojí za vyzkoušení, je totiž pěkně křupavá, a to mi na ní právě chutná, nahraďte ji dijonskou, ta je zase pěkně peprná. Gomasio je sezamová sůl, původem z Japonska, kterou můžete sypat i na saláty, do polévek, do rýže a třeba i na maso. Gomasio lze připravit i z dýňových nebo slunečnicových semínek. Vyrobte si ho víc a používejte i do másla!

A máslo s orientální příchutí bez éček? :) Není nic snazšího, než zkoušet své chutě a testovat, jaké koření k sobě sedí. V indické kuchyni se vždy snoubí něco sladkého, slaného a pálivého. Zkuste příště místo sladké papriky dát trošku chilli a přidat například česnek. Přeju hodně radosti s mícháním ingrediencí a ať to jde jak po másle. :)

16.3.2016!BEST OCHUCENA MASLA_DSC0631

Citronové máslo:

125 g másla
1 čajová lžička kůry z bio citronu
1 čajová lžička nasekané petrželky
šťáva z citronu

Hrubozrnné máslo s koprem:

125 g másla
1 čajová lžička hrubozrnné hořčice
1 čajová lžička čerstvého nasekaného kopru

Gomasio máslo:

125 g másla
1 čajová lžička bílého sezamu
1 čajová lžička černého sezamu
1 čajová lžička himalájské soli

Orientální máslo:

125 g másla
1 čajová lžička kurkumy
1 čajová lžička papriky
1/2 čajové lžičky zázvoru
1/2 čajové lžičky skořice
1/4 čajové lžičky kardamomu
pepř a sůl

16.3.2016!BEST OCHUCENA MASLA_DSC0666

Postup:

Nejprve si připravíme koření. Bude se nám hodit kvalitní hmoždíř. Pokud nemáme mletý kardamom, stačí tobolky vyloupat a semínka kardamomu rozdrtit na prášek. Gomasio si připravíme smícháním sezamu, který můžeme i lehce opražit na suché pánvi, nebo jej jenom rychle utlučeme se solí v hmoždíři. Pak už jenom stačí změklé máslo utřít s jednotlivými ingrediencemi podle návodu a máme bleskově hotovo.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články