Právě čtete

Piškotové madlenky

15054  
Sdílet: 

Piškotové madlenky

Madlenky jsou původem z Francie, ale zasáhly téměř celý svět. Existují desítky receptů na jejich přípravu a s tvarem si taky nemusíte lámat hlavu. Dají se využít různé formy a předlisované plechy. Já jsem použila kovové formičky na pracny po babičce. A místo citronu se dá přidat levandule nebo kokos. Pak budou sušenky madlenky pokaždé jiné, ale pořád skvělé! Bon appétit!

2. 9. 2016 2 min. čtení Kateřina Winterová
Piškotové madlenky

A už je to zase tady. Konec prázdnin a začátek nového školního roku. Každý rok si plánuju, jak se na ten start nové sezony připravím už o prázdninách, ale ještě nikdy se mi to nepovedlo. Cvičky, kopačky, tepláky, lahve na pití, kružítka, kimona, přezůvky, tralalá… Až se nejedné maměnce z toho všeho zamotá hlavička, že? Ale na druhou stranu, proč si kazit krásný letní čas lítáním po obchodech. Nakonec to všechno nějak dopadne a koneckonců zboží chodí každým dnem. No stress!

To je mnohem zajímavější přemýšlet nad tím, co nebohým školáčkům připravovat k sváče do školy. A nejlepší to je, když má člověk trochu hlad. To má pak nápadů! Říkala jsem si, že nějaká malá klasická, sladká tečka po svačině by se dětem určitě líbila. Nic komplikovaného, co se týče přípravy i chuti. Mám to! Madlenky! Na ty vzpomínají dospělí, děti je budou milovat a maměnky si je vychutnají s odpoledním čajem nebo kávou.

madlenky _MG_3230

Recept na piškotové madlenky

Suroviny:

  • 100 g hladké mouky
  • 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 100 g třtinového moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 1 a 1/2 polévkové lžíce smetany
  • 1 vanilkový lusk
  • kůra z 1 bio citronu nebo pár kapek domácího bylinného extraktu
  • 40 g přepuštěného másla

Postup:

Mouku smícháme s práškem do pečiva a solí. V jiné míse vyšleháme vejce, smetanu, cukr, citronovou kůru či extrakt z citronu a semínka z vanilkového lusku. Ten podélně ostrým nožem rozřízneme a tupou stranou seškrábneme semínka do těsta. Do mokré části těsta postupně vmícháme suché ingredience a na závěr rozpuštěné máslo. Připravíme si formičky na madlenky. Vymažeme je máslem a vysypeme moukou. Můžeme použít různé tvary i materiály forem. Pečeme v rozehřáté troubě na 170 °C šest až deset minut. Madlenky při pečení hlídáme, a až začnou okraje zlátnout, podle potřeby vyndáme z trouby. Lehce zchladlé vyklepneme z formy. Kdo má rád, posype moučkovým cukrem.

madlenky _MG_3014

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články