Právě čtete

Pravé vietnamské závitky Gỏi cuốn

12874  
Sdílet: 

Pravé vietnamské závitky Gỏi cuốn

Už několikrát jsem se vyznala z toho, že miluji vietnamské jídlo. Ze všeho nejraději mám pho bo a následující recept je moje vietnamské top 2. Příprava vietnamských závitků je podobná sranda jako sushi párty, ale možná, že jejich příprava je ještě o kousíček jednodušší.

12. 2. 2015 2 min. čtení Kateřina Winterová
Pravé vietnamské závitky Gỏi cuốn

Může za to vynález jménem rýžový papír. Zbytek je už na vaší fantazii, protože náplň závitků se skládá téměř ze samých čerstvých surovin. Až na ten papír je vše vlastně raw, a když použijete bio zeleninu, jen stěží si připravíte nějaké chutnější, zdravější a lehčí jídlo.

_DSC7179

Nevím jak vy, ale já miluju atmosféru asijských tržnic a v Praze v Sapě to na vás Asií určitě dýchne – ta vůně exotiky, chlazení škubaní kohouti s hřebínky a pařáty v boxech vedle vnitřností, které si na talíři ani raději moc nepředstavujete. Všechno to neznámé ovoce, surové čerstvé tofu v přepravkách na zemi u vchodu do stánků, mísy krabů, které jste sbírali na pláži v Bulharsku, a všude pachy a vůně čerstvých bylin jako je koriandr nebo perila.

Perila křovitá patří k chuti Asie. Dá se pěstovat i u nás, mně se to několikrát povedlo. Je podobná hluchavce, chutí a užitím tak trochu bazalce, ale má nepopsatelnou specifickou chuť, které ale určitě propadnete. V kombinaci s koriandrem a ledovým salátem je PERFEKTNÍ. Působí proti alergii, kašli a astmatu a každý lepší vietnamský obchod vám ji na požádání bude ze SAPY vozit.

_DSC7180

Ingredience:

1 balení rýžových nudlí
1 avokádo (nakrájené na nudličky)
1 větší mrkev
1 mladá hadovka
1 mladá cuketa
3 tenké jarní cibulky
3 listy červeného zelí
1 uzené tofu (může být i jiná příchuť)
1 hrst výhonků mungo (případně potočnice, řeřicha, ředkvička)
čerstvé listy perily a koriandru
kulatý rýžový papír

Krok 1:

Rýžové nudle uvařte podle návodu a nechte vychladnout. Veškerou zeleninu nakrájejte na co nejtenčí plátky či hranolky. Vietnamky z Francie tomu říkají julliene úprava. Nejlépe to jde se speciální škrabkou na zeleninu. Tu doporučuji vlastnit.

_DSC7214

_DSC7274

 

Krok 2:

Tofu nakrájejte na hranolky.

_DSC7263

 

Krok 3:

V teplé až horké vodě máčejte rýžový papír, dokud nezměkne. Jak dlouho, to závisí na teplotě vody, ale přibližně tak 5 vteřin. Okapaný ho rozprostřete na podložku.

_DSC7339

_DSC7342

 

Krok 4:

Všechny ingredience včetně nudlí poklaďte do středu papíru. Závitky se balí takto: nejprve přehněte stranu nejblíže k sobě přes vyrovnanou zeleninu. Poté překlopte levou i pravou stranu.

_DSC7351

_DSC7356

 

Krok 5:

Teď už jen stačí pečlivě zarolovat. Rýžový papír krásně lepí. Po dvou závitcích zjistíte, že je to snadné a rýžový závitek je na světě.

_DSC7357

_DSC7360

Podáváme studené se sójovou nebo rybí omáčkou. Dobrou chuť!

PS: Ty nejpravější závitky by měly ještě obsahovat krevetu. Ale já nejsem pravá Vietnamka.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články