Právě čtete

Průvodce ekologickým praním

13455  
Sdílet: 

Průvodce ekologickým praním

Poslední dobou se čím dál více domácností zajímá o takzvané ekologické praní. Jedná se o přírodní variantu praní prádla, která nepoužívá žádné chemické látky, a je tím pádem šetrná nejen k naší pokožce, ale i k našemu okolí.

8. 6. 2016 4 min. čtení Monika Holá
Průvodce ekologickým praním

Přesto, že se na nás z televizních obrazovek hrne spousta reklamních lákadel v podobě různých sebelepších pracích prostředků, právě ekologické praní si získává další a další příznivce. Velmi často jde o rodiny s alergiky či malými dětmi a miminky, jejichž citlivá kůže si zaslouží tu nejšetrnější péči.

eko prani_-33

Proč právě ekologické praní?

Běžné prací prostředky obsahují škodlivé chemické látky, které po vyprání zůstávají v prádle (fosfáty, umělá barviva, syntetická bělidla…). Tyto látky pak přicházejí do přímého kontaktu s naší kůží a zároveň je i během jejich vypařování do ovzduší vdechujeme. Často mají pak za následek různé alergické reakce či kožní problémy.

Zásady ekologického praní

Jednou z těch hlavních je správný výběr pračky, která šetří spotřebu energie, vody, ale v dnešní době i neméně důležitý čas. Je důležité pračku pravidelně čistit od vodního kamene, a to nejlépe roztokem octa a jedlé sody. Pračku zbytečně nepřeplňujeme, po každém vyprání prádlo co nejrychleji pověsíme a dvířka od bubnu a přihrádky na náplň necháváme pootevřená, aby pračka mohla větrat a neusazovala se v ní plíseň.

Nesmíme také zapomenout na důležitý ukazatel, kterým je tvrdost vody. Právě tvrdost vody nám určuje, jaké množství pracího prostředku je pro nás ideální. Čím měkčí vodou pereme, tím méně pracího prostředku potřebujeme. Tvrdost vody můžeme zjistit buď pomocí testovacích papírků, či u našeho dodavatele vody.

eko prani_-13

Alternativy k pracímu prášku

Dalším základem úspěchu je samotný výběr pracího prostředku. I zde máme několik variant. V případě ekologického praní se však nejčastěji používá tzv. prací mýdlový sliz. Jde o velmi levný a šetrný prací prostředek, který lze jednoduše připravit doma.

Mýdlový sliz

Do větší nádoby nalijeme litr horké vody, do které nastrouháme 175 gramů mýdla na praní. Poté přisypeme 150 gramů prací sody, vše dobře rozmícháme, doplníme teplou vodu na objem deseti litrů a necháme vychladnout. Po zchladnutí sliz přelijeme do skleněných či plastových lahví. Sliz bude mít gelovou až pudinkovou konzistenci a dávkujeme jej přímo do bubnu pračky. Na jedno praní nám vystačí zhruba 250 ml.

Co se týče mýdla, nejlevnější variantou je jádrové mýdlo, které v drogerii stojí od 14 korun výš. Lze ale použít například mýdlo z olivového oleje, které vyjde zhruba na 109 korun za 200 gramů. Cena práškové sody se běžně pohybuje okolo 15 korun za 300 gramů. Jedno vyprání nás tedy vyjde jen na pár haléřů.

eko prani_-19

Mýdlové ořechy

Druhou známou variantou ekologického pracího prostředku jsou tzv. mýdlové ořechy. Jedná se o speciální odrůdu ořechů, ideální pro jemné, avšak důkladné a šetrné praní méně znečištěného prádla. Mýdlové ořechy jsou vhodné pro praní prádla všech druhů a barev a lze je v pračce použít i vícekrát. Nejvíce se osvědčily při praní lehce zašpiněného dětského prádla, povlečení, či mírně zpoceného prádla. Jedinou nevýhodou je, že s odolnějšími skvrnami si ale už tak hravě neporadí. Nejvýhodněji je lze nakoupit přes internet.

Oproti pracímu slizu je další možností použití sypkého ekologického pracího prášku. Opět jej lze sehnat od více výrobců, buďto na internetu či v drogeriích. Oproti konvenčním pracím práškům dovedou vyprat odolnou špínu různého druhu při nízkém dávkování, a to již při teplotě 30 °C. Ušetříme tedy nejen množství, ale i elektrickou energii.

Pokud se chystáme vyprat odolnější skvrny, se kterými by si nejspíš náš ekologický prací prostředek neporadil, je dobré před vypráním tyto skvrny ošetřit žlučovým mýdlem, které dostaneme také v každé drogerii. Skvrnu nejprve namočíme, potřeme tímto mýdlem a promneme v ruce. Cena je opět příznivá, pohybuje se okolo 35 korun.

eko prani_-30

Využijte věci z kuchyně

V případě ekologického praní se aviváže nedoporučují. Místo aviváže lze raději použít dvě lžíce octa, který pomáhá odstranit zbytky po pracím prostředku a zároveň čistí a dezinfikuje pračku. Prádlo navíc po vyprání octem cítit není.

V dnešní době na trh vstupuje již řada firem, které vyrábí ekologickou drogerii. Díky tomu si můžeme vybírat ze širokého množství eko pracích prostředků, a přispět tak i ke zlepšení životního prostředí.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články