Právě čtete

Raw cukroví

50190  
Sdílet: 

Raw cukroví

V mém životě sehrálo cukroví důležitou roli. Byla jsem na škole a jako studentka lačná života v podnájmu v Praze a nemající dostatek financí jsem jednu zimu v podstatě přežila na cukroví od maminky.

6. 12. 2015 3 min. čtení Kateřina Winterová
Raw cukroví

Jedla jsem ho průběžně celé dny a došlo i na Perníkovou chaloupku, kterou dovezla do Prahy má spolubydlící. Musím říct, že nechápu, jak jsem tu tunu cukru mohla strávit. Mladý organizmus snese zřejmě opravdu hodně. A závislost na sladkém, zde dosáhla pomyslného vrcholu. Doteď s ní bojuji :).

Raw cukroví mě baví. Obsahuje všechno co mám ráda, je zdravé a hned hotové. Často slýchávám názor, že je drahé na suroviny, což při cenách ořechů chápu, ale člověk si přece nemusí dělat obrovské zásoby a neměl by strávit svátky jen u misky s cukrovím jako já kdysi. Pro začátek radím začít s rozinkami, sušenými švestkami, vlašskými ořechy, kokosem, mákem, medem a kakaem. Tyhle suroviny najdete ve spíži po celý rok. Na Vánoce přibydou datle, fíky, čokoláda, která se dá sehnat i v raw kvalitě, stejně jako kakao, pokud jste puntičkáři. Další ořechy jako mandle, lískáče, kešu, pistácie známe, ale co teprve para ořechy, makadamové a třeba buráky na sladko!

Zkuste si vaše výtvory vyválet v praženém sezamu (což raw puntičkář nepřežije) anebo v matcha tea. Krásně vypadá i bílý mák. Je to na vás a možností je fůra. Super je, že tyhle sladkosti můžete mlsat celoročně třeba jako malé nakopnutí po obědě. Anebo je občas uválejte dětem ke svačině místo jejich oblíbené sušenky.

A taky je tohle raw „pečení“ cukroví hezkou záminkou k novému výkonnému mixéru, který určitě najdete pod stromečkem. Přeju Vám krásný advent a letos hodně sněhu pro všechny! :)

Mandlové kuličky

_MG_0164

1 hrst mandlí
1 hrst rozinek
1 lžíce skořice
2 lžíce kokosové moučky
mletý mák na obalení

Mandle rozmixujeme v kuchyňském robotu dohladka, přidáme rozinky a pokračujeme v mixování, až vznikne lepivá směs. Přidáme skořici a kokosovou moučku, ještě promixujeme a dobře prohněteme rukou. Vytvarujeme kuličky a obalíme je v máku.

Zhruba na 30 kuliček
Doba přípravy 40 minut

 

Mozartovy koule

_MG_0162

100 g mandlí
špetka soli
1 lžička strouhané pomerančové kůry
4 lžíce sirupu z agáve
80 g pistácií
kakao nebo surové kakaové boby na obalení

Mandle a pistácie namočíme zvlášť do vody na 1 hodinu a poté slijeme. Nejdříve připravíme marcipán – 80 g mandlí rozmixujeme se špetkou soli, polovinou strouhané pomerančové kůry a 2 lžícemi sirupu z agáve na pevnější hmotu. Vytvarujeme kouli a uložíme ji do lednice. Pak rozmixujeme zbylé mandle s pistáciemi, špetkou soli, pomerančovou kůrou a sirupem z agáve na pevnější hmotu. Prohněteme, vytvarujeme kouli a uložíme do lednice asi na 15 minut. Z marcipánové hmoty vytvarujeme kuličku. Z pistáciové hmoty vytvarujeme placku, kterou marcipánovou kuličku obalíme. Obalíme v kakau nebo drcených kakaových bobech.

Zhruba na 25 kuliček
Doba přípravy 45 minut, namočení 1 hodina, odležení 15 minut

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články