Právě čtete

Ředkvičkové pickles

31082  
Sdílet: 

Ředkvičkové pickles

Ředkvičky jsou pro mne něco jako vlaštovky. Poslové jara na zahradě. Můj první úlovek ze záhonu. Sezóna pro mne vlastně začíná ve chvíli, kdy na začátku dubna odkrývám pařeniště.

31. 3. 2016 2 min. čtení Kateřina Winterová
Ředkvičkové pickles

Ještě je třeba ho chránit před ranním chladem a porost ředkviček už se zdá být připravený na moji první sklizeň. Většinou to bývá okolo Velikonoc a s těmi mám ředkvičky propojené „pupeční šňůrou“. A kdyby bylo jen na mně a měla jsem zde představit jeden z mých nejoblíbenějších receptů, bude to určitě čerstvý kváskový chleba s máslem a ředkvičkami. Jen posolit a přikusovat mladý kedluben. No ještě taky chleba s máslem a letními rajčátky, ale o tom až o prázdninách. :) To je moje dětství i dospělost. Prostě ráj na zemi. Myslím, že to máte mnozí podobně.

Čemu jsem ale zatím vůbec nepřišla na chuť, je vařená ředkvička. Zato naložená v dobrém octu podobně jako v tomhle receptu, to je jiná. Někdy je prostě ředkviček od babičky už moc, tak je naložíme ke grilovanému masu nebo jako přísadu do salátů. Můžete je zabalit s fazolemi do tortilly nebo jimi dochutit falafel v pitě. V lednici naložené ředkvičky vydrží až měsíc. Pokud máte rádi ostřejší chutě, doporučuji přidat pár kuliček barevného pepře a papričky nakrájet najemno. Tak tedy dobré chutnání a bez povídání! :)

Recept na ředkvičkové pickles

ŘEDKVICKOVE PICKLES_DSC0799

Suroviny:

2 hrsti ředkviček na plátky
1/2 hrsti oranžové mrkve na plátky
1/2 hrsti žluté mrkve na plátky
1/2 hrsti fialové mrkve na plátky
1 hrst sekané petrželové natě
5 ks malých červených chilli papriček
1 hrnek bílého vinného octa
1/2 hrnku červeného vinného octa
1 hrnku třtinového cukru

Postup:

V kastrůlku na mírném plameni rozpustíme cukr v octu a necháme zchladnout. Pěknou syrovou mrkev a ředkvičky pečlivě omyjeme. Pokud je mrkev hezká, nemusíte loupat. Odřízneme kořínky, zbytky natě a všechnu zeleninu nastrouháme na tenká kolečka. Hladkolistou petržel nasekáme podle libosti. Všechnu zeleninu promícháme a vrstvíme do sklenice. Prokládáme papričkami, které jemně nařízneme podél. Nakonec zalijeme nálevem. Necháme v chladu týden uležet a podáváme ke grilovanému masu a na saláty.

ŘEDKVICKOVE PICKLES_DSC0821

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články