Právě čtete

Řepové pesto

22663  
Sdílet: 

Řepové pesto

O řepě bylo napsáno mnoho oslavných slov, a přece se nestala tou nejoblíbenější zeleninou u nás. A to chci změnit. Jak jste si mohli všimnout, za řepu jsem lobbovala už několikrát. Ani tentokrát mému hlasitému chvalozpěvu na rudé i pruhované bulvy kořenové zeleniny neuniknete. Takže znovu apeluji na odpůrce této úžasné zeleniny. Přehodnoťte předsudky, které chuť řepy neprávem provází, a pojďte zkusit řepu zase trochu jinak.

3. 3. 2017 2 min. čtení Kateřina Winterová
Řepové pesto

Špagety má rád snad každý a pesto je jednoznačně provází. Alespoň u nás doma. Pesto je dobré nejen na těstoviny, ale i do polévek, jako pomazání na pečivo, a musím se přiznat, že ho mám občas ráda jen tak na lžičku, jako pamlsek. Jestli se to dá tak říct. Základem pesta je tvrdý zralý sýr, ořechy, bylinky a zelenina. Miluju parmazán a někdy do receptu přidám i pecorino, takové to jemnější. Ořechy jsem vyzkoušela snad všechny, ale pinie jsou samozřejmě nej a taky nejdražší, takže jsem je nahradila vlašáky, které se k řepě náramně hodí. Teď na konci zimy se musíme spokojit s natí petrželky nebo koriandru anebo celeru ze skleníků, ale počkejte si chvilku i na první jarní bylinky. Pesto je možné vyrobit třeba ze sušených rajčat, ale poslední řepa ze sklepa je stoprocentně a úžasně nahradí. Balsamico jsem do receptu zařadila, aby se sladká chuť řepy krásně propojila s jeho kyselostí a zároveň i s ostrostí přidaného česneku.

Nesbíhají se vám sliny? A navíc, pesto z červené řepy vám pomůže osvěžit postní jídelníček. To vždycky uvítám. A co vy a řepa na další způsob? Nezkusíte to s ní ještě?

repove pesto_DSC3707

Suroviny

2 řepy velikosti tenisáku
100 g parmazánu
hrst sekané hladkolisté petržele a mladých listů řapíkatého celeru
1 malý stroužek česneku
hrst vlašských ořechů
balsamico ocet
olivový olej
sůl, pepř

repove pesto_MG_6361

Postup
Omytou řepu nejprve povaříme 30 minut ve vodě. Necháme zchladnout a oloupeme. Řepu nakrájíme na menší kousky a vložíme do mixéru. K řepě nakrájíme na kousky i parmazán, přidáme ořechy, zalijeme asi 3 polévkovými lžícemi oleje a mixujeme. Do hrubě nasekané směsi nasypeme byliny a dochutíme kapkou octa, solí a pepřem. Znovu lehce promixujeme. Můžeme ještě podle konzistence přidat olej. Podáváme s těstovinami nebo jako pomazánku či dip.

 

repove pesto_DSC4289

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články