Právě čtete

Rostlinná mléka

46439  
Sdílet: 

Rostlinná mléka

Některé druhy rostlinných mlék je možné sehnat už i ve větších obchodech nebo drogeriích. Nejčastěji jde o sójové mléko, případně mandlové nebo ovesné. Zkusila jsem tedy prozkoumat i ostatní druhy, přičemž mléko z pohanky, kterou mám tak ráda, se nabízelo jako první varianta.

22. 7. 2016 2 min. čtení Kateřina Winterová
Rostlinná mléka

Protože kupuji pohankové vločky na přípravu bezlepkové granoly pro kamarádku, vyrobila jsem mléko z nich. Je to naprosto jednoduché, ale pro prvovýrobce doporučuji pohanku trochu dosladit. Má svou specifickou chuť a byla by škoda, kdyby vás hned na poprvé odradila. Zbytky vloček můžete použít do těsta na pečení nebo jimi zavařit polévku.

Pohanka obsahuje velké množství rutinu, takže je skvělá na cévy a srdce. A to chceme mít v pořádku všichni. :) Co se týče poměru dané suroviny a vody, je to na vás. Čím méně vody, tím je mléko „hustější“ a chuť intenzivnější. Mléka můžete nejen doslazovat, ale i okořenit. Nabízí se vanilka nebo i skořice. Někdo dokonce mixuje mléko se sušeným ovocem. A pokud vlastníte hodně silný mixér, budou vaše mlíčka opravdu smooth. Hezké dny!

rostlinna mleka stateo00888

Pohankové mléko

Suroviny
1 díl pohankových vloček
4–5 dílů vody

Postup
Vločky namočíme přes noc do vody. Nejméně však na 5 hodin. Poté je rozmixujeme. Nalijeme do připravené nádoby přes cedník s plátýnkem. Přes plátýnko „vyždímáme“ zbytek tekutiny z vloček. Mléko můžeme podle chuti dosladit sirupem nebo cukrem.

rostlinna mleka stateo00896

Bílé rýžové mléko

Suroviny
1 díl uvařené kulatozrnné rýže
4–5 dílů vody

Postup
Uvařenou rýži rozmixujeme s vodou a přecedíme přes plátýnko. Pokud máte výkonný mixér, nemusíte už cedit ani „ždímat“. Mléko nalijeme do uzavíratelné nádoby a uchováme v lednici. Vydrží 3-5 dní. Samozřejmě můžeme dosladit.

rostlinna mleka stateo00916

Kokosové mléko

Suroviny
1 díl strouhaného kokosu
4–5 dílů vody

Postup
Kokos necháme přes noc namočený ve vodě, nejméně však 5 hodin. Na kokosové mléko je vhodný výkonný mixér, který kokos rozmixuje naprosto najemno, a nápoj už se nemusí cedit. Můžeme dochutit kokosovým cukrem.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články