Právě čtete

Šlehačkový nanuk s jogurtem a indiánskou borůvkou

41978  
Sdílet: 

Šlehačkový nanuk s jogurtem a indiánskou borůvkou

S mraženým jogurtem mám bohaté zkušenosti už od dětství. Růžový jogurt Jovo (který mi chutnal trošku méně než jeho obdoba „Jovo koktejl“) jsem si častokrát se svolením mámy dávala na noc do mrazáku a pak jej naprosto kamenný škrábala lžičkou rovnou do pusy, až jsem měla totálně zmrzlý jazyk a ruce. Chutnal mi tak mnohem víc.

20. 5. 2016 2 min. čtení Kateřina Winterová
Šlehačkový nanuk s jogurtem a indiánskou borůvkou

Tyhle recepty jsou poněkud sofistikovanější, ale chutnají skvěle a vy máte pod kontrolou všechny ingredience uvnitř. Jako například takzvané indiánské borůvky. Jedná se totiž o muchovník. Keř, který byl v 17. století dovezen ze Severní Ameriky a jehož plody připomínají velké borůvky, proto asi ten název. Plody i listy muchovníku pomáhají díky vitamínu C a minerálům obranyschopnosti organizmu. Já je koupila zavařené ve skleničce s fruktózou. Proto už mi stačila na doslazení jen lžíce javorového sirupu. Nanuky je totiž lepší osladit trochu víc. Ve zmrzlém stavu se jejich sladkost celkem potlačí.

Mně asi chutnal nejvíce ten ovocný jogurtový nanuk s granolou. Než totiž jogurt zamrzne, granola z něj nasaje vlhkost a je pak krásně vláčná. Takový nanuk nejen opravdu osvěží, ale i zasytí. A to myslím ocení hlavně děti. Zdravou zmrzku na špejli s mraženým ovocem, sladkým i nakyslým jogurtem a jemnou granolou s vločkami a oříšky. A až vyrostou a stanou se z nich blogeři, budou vzpomínat, jak jim máma dovolila zamrazit si jogurt.

jogurtove nanuky_DSC3207

Suroviny:

200 ml šlehačky
170 g jogurtu
1 polévková lžíce javorového sirupu
na každý nanuk 2 čajové lžičky indiánských borůvek s fruktózou

Postup:

Šlehačku vyšleháme a smícháme s jogurtem. Přidáme javorový sirup, znovu promícháme a naplníme ne zcela po okraj do formiček na nanuky. Do každého nanuku ledabyle vmícháme 2 čajové lžičky indiánských borůvek tak, aby jogurt se šlehačkou lehce obarvily. Necháme zmrazit, nejlépe přes noc.

jogurtove nanuky rezerva_DSC3254

Jogurtový nanuk s čerstvým ovocem

Suroviny:

200 ml bílého jogurtu
100 ml sójového vanilkového nápoje
1 polévková lžíce třtinového cukru
Čerstvé ovoce podle chuti na plátky (jahody, kiwi, maliny, mango…)

Postup:

Jogurt dobře promícháme se sójovým mlékem a cukrem. Postupně plníme formy na nanuky ovocem a proléváme je ochuceným jogurtem tak, aby se ovoce co nejvíce dotýkalo stěn formy, nanuk pak pěkně vypadá. Necháme zmrazit nejméně 6 hodin, nejlépe do druhého dne.

Obdobně si připravíme i variantu s granolou. Od poloviny nanukové formy lehce mícháme jogurt s domácí granolou. Mrazíme nejlépe přes noc.

jogurtove nanuky rezerva_DSC3287

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články