Právě čtete

Správná péče o pleť

24273  
Sdílet: 

Správná péče o pleť

Kupujete si ty nejdražší lahvičky make-upu, každé ráno trávíte před zrcadlem desítky minut a doufáte, že vaše pleť bude konečně dokonalá? Kéž by to bylo tak jednoduché. Pokud své pleti nedopřáváte správnou péči, ani ta nejdražší líčidla vás nezachrání. Co dělat, aby pleť dostala, po čem opravdu touží?

8. 9. 2016 4 min. čtení Alex Fráňová
Správná péče o pleť

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pravidelnost

Předpokladem pro zdravou pleť je pravidelná péče. Stejně jako si dvakrát denně čistíte zuby, osvojte si i důkladné odličování a následnou péči. Stačí trocha tréninku a stane se z toho běžná rutina. Nemusíte se ničeho obávat, stačit vám bude pár minut v koupelně a pleť vám za to později poděkuje!

Základem je odličování

Odličování je naprostou alfou a omegou v cestě za krásnou pletí. Jestli se běžně nelíčíte a máte pocit, že tento krok můžete vynechat, jste na omylu. Každý den svou pleť vystavujeme nepříznivým vlivům okolí, a i když na ní nemáme žádná líčidla, v průběhu dne na ní ulpí velké množství nečistot. Ty pak zanášejí póry, dávají vzniknout šupinkám, pupínkům a unavené, mdlé pleti. Pokud vaše rutina spočívá v opláchnutí obličeje vodou a mýdlem a následném nanesení krému, měly byste se rychle zamyslet. Tedy pokud ve třiceti nechcete vypadat jako uschlá švestka. Každý večer proto pleť důkladně vyčistěte, aby se mohla přes noc obnovit a zregenerovat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jak na to?

Skvělým pomocníkem při odličování jsou balzámy, které pleť zbaví důkladně všech nečistot, nanášejí se na suchý, nalíčený obličej a make-up se pod nimi doslova rozpouští. Stačí balzám jemně vmasírovat do pleti a opláchnout vodou. Po make-upu (dokonce i tom voděodolném) a nečistotách nebude ani památky. Navíc nijak nevysušují jako jiné přípravky, které často obsahují alkohol a mohou pleť podráždit. Odličováním to ale nekončí, dalším krokem by měl být toner, který slouží k vyrovnání hladiny pH pokožky. Kromě toho, že pomáhá k vyrovnané a spokojené pleti, má ale ještě jednu funkci – ostatní produkty se díky němu lépe absorbují.

Kouzlo séra

Pleťová séra u nás zatím nejsou tolik populární, ale jakmile tuhle koncentrovanou sílu vaše pleť ochutná, nebude chtít nic jiného. Možná se mylně domníváte, že sérum je jen předražený krém v menší lahvičce. Omyl! Sérum je vysoce koncentrovaný přípravek obsahující malé molekuly, které pronikají hluboko do pleti a poskytují jí maximální možné množství aktivních složek. Séra vybírejte podle typu své pleti a vmasírujte do odlíčené a vyčištěné pokožky. Nezapomínejte ani na následnou hydrataci. Dokonce ji nepodceňujte ani v případě, že je vaše pleť mastná, absence hydratačních látek naopak tvorbu mazu jako obranu proti dehydrataci stimuluje. Používejte hutnější krém na noc, po lehčí textuře naopak sáhněte ráno.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hektická rána

A jak na pleť hned po probuzení? Rozhodně nebude stačit nanést rovnou krém. Pokožka se přes noc potí a čistí, takže ráno se sice naše pleť probouzí odlíčená, ne však čistá. Nejlépe uděláte, když pleť opláchnete hned po ránu studenou vodou, stejně jako večer dočistíte tonerem a použijete denní krém. Zapomínat byste neměly ani na ochranné krémy proti slunečnímu záření. Možná se vám to nezdá, ale opalovací krémy nejsou určeny jen na pláž, slunce totiž svítí i ve městě. Pokud chcete udržovat pleť pružnou a oddálit její stárnutí na maximum, skamaráďte se s krémy s SPF faktorem. A vůbec se nebojte klidně takového SPF 50. Stačí tenká vrstva pod make-up a v budoucnu budete uštědřeny vyhazování horentních sum za krémy proti vráskám.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zařaďte peeling

Alespoň jednou týdně byste do své večerní beauty rutiny měly zařadit pleťový peeling. Ten odstraní odumřelé buňky, vyčistí ucpané póry a pečující produkty se budou do pleti snadněji vstřebávat. Nemusíte kupovat drahé lahvičky, takový peeling si můžete vytvořit i z domácích zásob. Smíchejte v misce dvě lžíce kávové sedliny a jednu lžíci kokosového oleje a máte dokonalého pomocníka, po kterém bude vaše pleť zářivá a hebká.

Domácí masky

Čas od času je dobré pleti dopřát pořádnou vzpruhu a dávku hydratace. V tomhle případě skvěle poslouží pleťové masky, nejlépe ty z čistě přírodních surovin. Namíchejte si koktejl nabitý blahodárnými látkami přímo v kuchyni.

Jogurtová na zklidnění

Je vaše pleť po létě podrážděná a přechody z klimatizovaných místností do tropických veder jí zrovna nepomáhají? Zklidněte ji jogurtovou maskou. Budete potřebovat 1 hrnek bílého jogurtu, ½ hrnku ovesných vloček a 1 lžíci medu. Vše důkladně promíchejte a naneste na pleť. Nechte 10–15 minut působit, setřete vlhkým ručníkem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Avokádo na hydrataci

Taky jste podlehly lahodnému avokádu? Vaše pleť si ho oblíbí úplně stejně. Smíchejte ½ zralého avokáda a lžíci medu, nechte působit 10 minut a smyjte. Avokádo obsahuje zdravé tuky a minerály, med je zase přirozeně zvlhčující látka, která čerpá vlhkost ze vzduchu a uzamyká ji v kůži. Pleť bude hydratovaná a vy si navíc můžete smlsnout na té druhé polovině avokáda.

Banán pro projasnění

Pokud vás trápí mastná či smíšená pleť, zamilujete si banánovou masku, která funguje jako přírodní peeling a zároveň pomáhá redukovat tvorbu mazu. Potřebovat budete 1 zralý banán, ½ lžičky citronové šťávy a 1 lžíci medu. Nechte působit 15 minut a opláchněte studenou vodou.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články