Právě čtete

Svatováclavská husa s hruškami a slivovicí

4270  
Sdílet: 

Svatováclavská husa s hruškami a slivovicí

Letos bych mohla udělat radost tátovi k svátku a uvařit něco speciálního. Přesně tu husu, jakou jsme pekli v Herbáři. Ještě mu k tomu zazpívám Svatováclavský chorál a bude šťastný jako hrabě. :) Ano, otče, teď jsem se k tomu veřejně zavázala, tak to snad dopadne.

23. 9. 2016 2 min. čtení Kateřina Winterová
Svatováclavská husa s hruškami a slivovicí

„Tu husičku chci do kuchyně!“ To je moje oblíbená věta z Rumcajse, už od dětství. Byla zřejmě mířena sprosťákem hrabětem na Manku. Což jsem lehce vnímala, ale jako dítěti mi to přišlo nesmírně zajímavé a pořád jsem se snažila napodobit pana Högera a jeho „francouzský“ přízvuk. Osobně si husičku do kuchyně zvu jednou ročně.

Ono to totiž není jen tak. To budu muset pro farmářskou husu do vedlejší vesnice, a tam je vždycky na pořadník. Snad to letos vyjde jako minulý rok a husička se i vejde do trouby. Jednou se nám totiž s pekáčem nějak nevešla, a tak se pootevřená dvířka zaobalila alobalem, aby se zvětšil objem trouby. Tyhle české DIY vychytávky mám dost v oblibě. Stejně jako hrušky se slivovicí v tomhle receptu. Nebojte se dát všeho i trochu víc a od oka. Myslím, že to ke klasickým receptům, které se každoročně opakují, patří. Trocha invence a nepřesností může způsobit nezapomenutelné kulinářské zážitky. Samozřejmě jakékoliv. :) Ale kdo se bojí, nesmí do lesa, ani do kuchyně. Takže příště místo slivovice použiji nějaký francouzský koňak, ať se pan hrabě otec olizuje. A vy taky! Všem Václavům zdar!

Svatováclavská husa s hruškami a slivovicí

_DSC5120

Suroviny

1 husa
3 lžíce soli
100 g hruškových nebo jablečných křížal
50 ml slivovice nebo hruškovice
2 lžíce kmínu
100 ml vody
4 hrušky
2 lžíce mleté skořice
1 svitek skořice

Postup

Večer předem husu zbavíme případného peří a zevnitř i zvenku ji pořádně posolíme. Uložíme do chladu a necháme odpočinout. Křížaly namočíme do hruškovice nebo slivovice. Druhý den předehřejeme troubu na 220 °C. Z husy odřízneme křídla a krk, vložíme je do pekáče, husu posypeme kmínem a položíme ji do pekáče prsíčky nahoru. Hrušky nakrájíme na čtvrtky, vykrojíme jádřinec a posypeme skořicí. Polovinu vložíme dovnitř husy, přidáme svitek skořice, husu podlijeme vodou a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme 15 minut, snížíme teplotu na 180 °C, husu zakryjeme alobalem a pečeme 2 hodiny. Občas ji můžeme podlít vodou s vypečeným sádlem.

Husu obložíme zbylými hruškami a křížalami a pečeme ji ještě 2 hodiny za občasného podlévání, na posledních 15–20 minut odkryjeme alobal, aby se kůrka dopekla dozlatova. Místo alobalu můžeme použít druhý pekáč.

_DSC5373

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články