Právě čtete

Jak na úklid koupelny ekologicky nezávadnými prostředky

6068  
Sdílet: 

Jak na úklid koupelny ekologicky nezávadnými prostředky

Jednou z téměř neodmyslitelných součástí plnohodnotného vstupu do nového roku by měl být kompletní úklid domácnosti. Úklid i hygiena začíná v koupelně, tím pádem si právě tato místnost říká o několikanásobně větší pozornost. Přesto ne každý nástroj a přípravek má ve skutečnosti vámi zamýšlený efekt.

24. 1. 2017 4 min. čtení Redakce
Jak na úklid koupelny ekologicky nezávadnými prostředky

I sebedražší mycí saponáty často nedosáhnou kýženého výsledku, akorát za ně utratíme s vidinou slibovaného zázraku často více peněz, než by se nám doopravdy hodilo. To ale není vůbec nutné, protože přírodní prostředky poslouží stejně dobře. Stačí mít pár základních surovin, na kterých ušetříte a zároveň s nimi kvalitně uklidíte.

Přestože ekologicky nenáročné prostředky taky nemusí vždycky zafungovat na sto procent, tak:

  • Jsou levnější.
  • Nenarušují chemicky prostředí, ve kterém pobýváme.
  • Na rozdíl od chemických prostředků ty ekologické neničí bakterie, které k životu potřebujeme.
  • Ekologické prostředky nedráždí a nemůžeme se jimi přiotrávit.
  • Voda, která dále putuju mimo náš domov, nedělá po cestě žádnou další chemickou škodu.
  • Bez chemie se nemusíte obávat alergických reakcí.

ocet 1

Ocet

Ocet je odvěkou a nekonečně opěvovanou neutralizační pomůckou. Ačkoliv sám o sobě docela páchne, ostatní pachy skryje a pak sám vymizí.

Na co ocet použít: Jakožto kyselina ničí i vápenné usazeniny na většině povrchů. Ocet účinně ničí i plísně a další parazitní koupelnové narušitele, například v kombinaci se solí a citronem.

Nepoužívejte: S mědí a dalšími kovy ocet reaguje a společně zelenají.

Dávkování: Ocet můžete nalít na houbičku nebo přelít do rozprašovače, z kterého se vám bude lépe dávkovat. Nastříkejte na usazeninu nebo na plíseň, nechte zaschnout, opět nastříkejte a poté setřete dočista.

soda 1

Jedlá soda

Soda sice není přírodní v pravém slova smyslu, bývá ale běžnou součástí domácnosti.

Na co sodu použít: Dá se použít jak k pečení, tak bělení zubů, proč tedy nepřidat další tip k využití. Bělicí účinky bude mít i tedy, použijete-li ji místo čisticího písku na vanu, umyvadlo a další plochy.

Použití: Smícháním jedné dávky sody s jednou dávkou vody vznikne pasta, kterou snadno vyčistíte všechny povrchy v koupelně. Soda pomůže i s ucpaným odpadem – nasypte do něj tři čtvrtiny hrnku sody a tu zalijte půl hrnkem octa. Po půl hodině odpad propláchněte horkou vodou.

olivovy olej 2

Oleje

Dřevěný nábytek je obecně problematický k umístění do vlhčího prostředí koupelny a často pak vyžaduje intenzivnější péči. Mnoho olejů, které nám pomáhají v kuchyni a pomáhají léčit i naše zevní potíže, můžeme využít při řešení problémů s nábytkem.

Použití: Nábytek můžete leštit multifunkčním olivovým olejem. Téměř zázračné jsou však esenciální oleje, tedy přírodní vonné esence, zejména tea tree olej. Ten se hodí třeba i k vyleštění a dezinfekci záchodového prkénka. Na úklid preferujte použití mikrovlákna.

jehlici

Jehličí

Vánoční stromek krásně provoní celý byt, využít se dá ale i po svém povánočním odstavení pro své ozdravné schopnosti. Nejenže v aromalampě může dál posloužit jako vonný společník, stejně tak se dá použít i přímo do koupele a překvapivě i před ní.

Na co jehličí použít: Poté co koupelnu a vanu vydrhnete sodou, neutralizujete octem, vývar z jehličí poslouží jako závěrečná vonná dezinfekce, která má na rozdíl třeba od sava blahodárné účinky na pokožku i vlasy, nemusíte se tedy bát podráždění.

vsechno 2
Fotografie: Darja Thomasová

Důležité je také zjistit si podrobnosti o prostředí, které uklízíme, v prvé řadě, jak rozsáhlý úklid je vůbec nutný. Pokud se koupelnou line pach z odpadu, není nutné rovnou do něj něco nalít, ale začít mechanickým úklidem a následným větráním. Proto výhodu mají ti, co vlastní koupelnu s oknem.

Dá se úklidu předcházet?

Špíně můžeme zabránit už preventivně, jedním z příkladů je snadno pratelná předložka a v předsíni rohož k očištění a uložení bot či přezůvek. Spousta nečistot se dá zlikvidovat důkladným a pravidelným vysáváním a výběrem vhodného materiálu utěrek a houbiček, které občas dokážou uklízet i samy o sobě, naprosto suché nebo jenom vlhčené. Výsledkem takového úklidu může být velká úspora pro moderně smýšlející domácnost.

Pokud se vám nechce studovat všechny možné přírodní varianty, šetrné mycí přípravky se dají sehnat už i v českých drogeriích a obchodech. Zmíněné a další ekologické postupy a pocit z dobře a pro všechny strany příjemně odvedené práce se však nahradit nedají.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články