Právě čtete

Velký bylinkový průvodce aneb co pěstovat na balkóně

48515  
Sdílet: 

Velký bylinkový průvodce aneb co pěstovat na balkóně

I to nejjednodušší jídlo dokáží povznést na božskou manu. Můžeme je sušit nebo zamrazit a používat je po celý rok. Nezaberou moc místa, hodí se do kosmetiky, do dezertů i oblíbených jídel a nestojí skoro žádnou námahu. Nalákaly jsme vás? Letos se prostě bez domácích bylinek neobejdete.

21. 3. 2016 7 min. čtení Minty Finty
Velký bylinkový průvodce aneb co pěstovat na balkóně

Protože jsme obě báby kořenářky-začátečnice, povídaly jsme si o bylinkách s Radkou z Kokozy, která ví o pěstování a kompostování jako málokdo. Její rada pro začátek? Než bylinkami zkrášlíte balkon, předpěstujte si je doma za okny už teď. Některé druhy můžete pěstovat ze semínek, nejlepší ale bude najít ve vašem okolí zahradnictví nebo KPZ (komunitou podporované zemědělství), kde zakoupíte už vrostlé rostlinky.

Bylinky pěstujte doma a na terasu nebo balkon je dejte až po třech zmrzlých mužích, tedy po 15. květnu. Pozor ale na přízemní mrazíky. Některé bylinky se mohou pěstovat dohromady, některé potřebují vlastní prostor. Když se sesazují bylinky dohromady, musí mít stejné podmínky – dávejte dohromady přímořské, ty, co potřebují větší vlhko atd. To, jak která bylinka potřebuje zalévat, nejlépe poznáte podle typu listů – ty s velkými plochými listy jako je bazalka nebo máta potřebují hodně vody, naopak menší a méně „šťavnaté“ listy (rozmarýn) tolik vláhy nepotřebují.

Spolu s Radkou jsme vám sestavily bylinkového průvodce:

Máta

Mátu známe všichni z oblíbeného letního nápoje. „Mojito“ je dokonce název druhu máty, najdete ale i mátu marockou, čokoládovou nebo pomerančovou.

„Ať už si vyberete jakýkoliv druh, počkejte až na mátu vypěstovanou v Čechách, ne ze supermarketů, rychlenou, ta dlouho nevydrží.“ Máta se chová jako plevel, roste rychle a bez větší péče. Volte samostatný květináč, máta by ostatním bylinkám nedala prostor.

Pěstování:
Mátu kupujte už vrostlou, ne ze semínek. Nemá ráda přímé sluneční světlo, volte proto stinná místa. Zalévejte často, obzvlášť když je horko a sucho.

Využití:
Dá se sušit na čaj, čerstvá je ideální do smoothie, čajů, do osvěžujících koktejlů nebo do
dezertů.

Přezimování:
Venku s izolantem

Bazalka

Kdo by neznal nejoblíbenější italskou bylinku. I vy si můžete bazalku vysadit doma. Zasaďte ji spolu s balkónovými rajčaty, takže si na jednom místě vypěstujete základ do chutného salátu.

IMG_2955a

Pěstování:
Bazalka nemá ráda přímé světlo. Pokud neseženete vzrostlou rostlinu, dá se bez větších obtíží pěstovat i ze semínek. Není bohužel tak odolná, proto ji ideálně zasaďte do samozavlažovacího truhlíku a občas přihnojte. Málo živin v zemině poznáte tak, že bazalce začnou žloutnout listy. Zkuste třeba žížalí čaj z vermikompostéru.

Využití:
Do salátů, těstovin, jako základ do pesta
Přezimování: Většinou se jedná o letničky.

Meduňka

Meduňka se často zaměňuje za mátu, ale meduňka má oproti mátě více citrusovou chuť i vůni. Je stejně jako máta velmi odolná, ale tolik se nerozrůstá. Meduňka je bylinka zahánějící stres, proto ji doporučujeme nasušit do zásoby a vařit si z ní uklidňující čaj.

IMG_2947a

Pěstování:
Doporučujeme koupit už vzrostlou rostlinku, než pěstovat ze semínek. Obdařte ji prostorným květináčem, jelikož se ráda rozrůstá a nedaří se jí v suchu. Najděte jí slunné místo, ale nedělá jí problém ani stín.

Využití:
Stejně jako máta do čaje, dezertů nebo smoothie. Díky její vůni ji můžete použít místo citronové kůry při pečení.

Přezimování:
Venku s izolantem

Pažitka

Kdo by nemiloval chleba s máslem a „šnytlíkem“. Tuhle oblíbenou českou bylinku můžete pěstovat od semínka a pěstovat ji celoročně za oknem.

IMG_2936a

Pěstování:
Povede se jí i venku, když nejsou velké zimy, ale nejlíp se jí bude dařit uvnitř, nepotrpí si totiž na příliš ostré slunce. Miluje vláhu, nebojte se ji proto zalívat trochu víc než ostatní bylinky.

Využití:
Do polévek, na chleba nebo s vařenými brambory. Na zimu ji nezapomeňte zamrazit.

Zazimování:
Pokud pažitku pěstujete venku, ostřihněte listy a zaizolujte (ideální může být třeba sklenice), na jaře pažitka opět obrazí.

Šalvěj

Šalvěj přeslenitá neboli babské ucho. Tenhle druh z filmové klasiky určitě znáte, ale druhů šalvěje je opravdu velké množství. Najdou se i nejedlé typy nebo ty, které krásně kvetou a můžete je tudíž pěstovat v truhlíku jako okrasnou květinu. Vždy si tedy ověřte, jaký druh šalvěje kupujete.

IMG_2974a

Pěstování:
Nadzemní část šalvěje je třeba zastřihávat, aby nedřevnatěla. Zvládá lehčí půdu a sucho. Doporučujeme ji lehce přihnojovat (např. žížalím čajem).

Použití:
Díky vysokému obsahu silic působí protizánětlivě, proto se často využívá ve zdravotnictví. V kuchyni ji přidávejte do marinád, k přípravě masa i ryb, používá se i do bylinkového másla nebo do těsta na pečivo. Skvělá je připravená na másle spolu s těstovinami.

Zazimování:
Šalvěj dokáže přezimovat venku, při velkých mrazech ji ale doporučujeme přesunout dovnitř.

Rozmarýn

Rozmarýn je právem považován za jednu z nejpůvabnějších bylinek. Může za to jeho povzbudivá, osvěžující vůně s nádechem pryskyřic, která vám v pokoji, na balkóně, na zahradě, ale i v kuchyni vykouzlí atmosféru slunného středomoří.

IMG_2921a

Pěstování:
Rozmarýn je středozemní bylinka, vyhovuje jí tedy lehká, písčitá půda. Stříhat, dřevnatí. Nutná bylinka – dá se použít i na kosmetiku. Dělá atmosféru jako na dovolené. :) Relativně velká, keříkovitá bylinka, může být i dekorativní, v samostatném květináči. Občas si jej lidé pletou s levandulí. Relativně nenáročná, nevyžaduje hnojení.

Použití:
Díky jeho antiseptickým účinkům se skvěle hodí při léčení, například formou čajů. V kuchyni listy skvěle doplní tučná masa. Hodí se i k pokrmům z brambor, k sýrům, do těstovin a na pizzu, do nádivek, přidávají se do klobás. Voňavé odrhnuté větvičky použijte jako grilovací jehly.

Zazimování:
Bylinka nemá ráda mráz, takže na zimu se musí přesunout dovnitř do tepla.

Koriandr

Z Itálie se přesouváme do ještě exotičtější Asie. Tato bylinka není úplně vhodná pro začátečníky. Péči, kterou jí věnujete, vám ale následně vrátí neuvěřitelnou chutí svých svěžích lístků. Zajímavostí je, že koriandr jako jediný dokáže zbavit organismus těžkých kovů.

IMG_2953a

Pěstování:
Koriandr nemá rád prudké slunce, co se týče pěstování, je trochu podobný petrželi. Je potřeba ho přihnojovat každý měsíc. Nejsnazší je ho pěstovat v samozavlažovací nádobě.

Použití:
Koriandr pěstujeme pro jeho listy a semena. Semena koriandru sklízíme vyzrálá, po zhnědnutí. Lístky použijte do asijských nebo latinskoamerických pokrmů, a pokud vám zbydou, usušte je nebo zamrazte. Semena koriandru působí proti plynatosti a bolestem břicha.

Zazimování:
Tuhle bylinku si budete muset na jaře vypěstovat opět znova.

Petržel

Patří do každé domácnosti. Snad všichni známe petrželku-kudrnku, která bývá ozdobou snad všech jídel v klasických českých restauracích. Radka ale doporučuje tu hladkolistou, která je chuťově výraznější. Vedle nich existují i další druhy, třeba okrasná. Nakombinujte si je podle barev do jednoho truhlíku.

petrzel

Pěstování:
Petrželka nemá ráda prudké slunce. Na rozdíl od mnoha ostatních bylinek ji můžete bez problémů vypěstovat i ze semínek. Vyhraďte jí zvláštní malý květináč nebo pěstujte více druhů petržele dohromady.

Použití:
Petržel se používá k dochucení polévek a salátů. Nasekejte si ji začerstva nebo ji usušte a zamrazte. Čerstvá ale obsahuje množství vitamínu C.

Zazimování:
Zimy zvládá venku, ale doporučujeme ji vzít spíš domů za okno.

Tymián

Houževnaté stonky tymiánu tvoří poléhavé keříky. Jakmile se tymián ujme, můžeme ho na jednom místě nechat mnoho let. Existuje opět hned několik druhů. Citronový tymián také tvoří keříky a pěstuje se stejně jako tymián obecný. Sesaďte ho spolu s levandulí a pořídíte si neodolatelně voňavé místečko.

IMG_2926a

Pěstování:
Tymián má rád písčitou, lehkou půdu. Kvůli jeho pomalejšímu růstu ho nedoporučujeme pěstovat ze semen.

Použití:
Troška čerstvého nasekaného tymiánu dodá chuť a vůni ovocné šťávě, salátu, zálivce, pikantní omáčce a veškerým pokrmům z masa a zeleniny. Tymián se rovněž hodí na pečenou, grilovanou či dušenou rybu. Tymián se neztratí ani v nádivce do kuřete, v rajčatových omáčkách a polévkách, ale také v paštikách a marinádách. Z citronového tymiánu se zase vaří velmi osvěžující a léčivý čaj.

Zazimování:
Tymián je velmi odolný, proto zvládá být venku i přes zimu.

Oregano

Oregano neboli dobromysl obecná se v českých zahradách pěstuje od nepaměti jako zázračně léčivé koření. S pomocí dobromysli se prý dala přičarovat láska a patřila mezi tzv. „svatojánské kvítí“ – natrhané na svátek Sv. Jana mělo po celý rok ochraňovat lidi i domácí zvířata před nemocemi.

IMG_2950a

Pěstování:
Dobromysl potřebuje suché slunečné stanoviště. Sazeničky vysazujete samostatně, aby měly prostor se rozrůst. Můžeme ji pěstovat i ze semínek.

Použití:
Kde použít dobromysl? Stejně tam, kde byste použili majoránku. Oregano má ale výraznější chuť. Použijte ji do italské nebo francouzské kuchyně. Přidává se také do gulášů, rizota a k dochucení masitých jídel a salátů.

Zazimování:
Dobromysl je poměrně choulostivá na mráz. Na zimu ji přihrneme zemí, můžeme překrýt chvojím. Nejlépe přečká zimu ve skleníku nebo doma.

IMG_2983

IMG_3002

IMG_3014

Další tipy na domácí pěstování:
estragon, citronová tráva, saturejka, levandule, majoránka

Radčinu bylinkovou zahrádku a její další tipy můžete sledovat na facebookové stránce Balkon k nakousnutí.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články