Právě čtete

Vyměňte majonézu za tyto dipy

36056  
Sdílet: 

Vyměňte majonézu za tyto dipy

Pro někoho může být předvelikonoční doba opravdu dlouhá, stejně tak i pro mě. Tím myslím hlavně vymýšlení nových jídel bez masa. Brambory, rýže, těstoviny. Stále dokola. No, tak si tu vegetariánskou přestávku pěkně zpestříme! Jak?

26. 2. 2015 2 min. čtení Kateřina Winterová
Vyměňte majonézu za tyto dipy

Vyměníme majonézy a kečupy za super dipy a omáčky a zaručuji vám, že je budete chtít jíst celý rok. Kromě toho jsou zdravé, protože jsou plné bylin. Třeba s trávením jistě pomůže kmín římský. Pak je tu kumín, čili šabrej kmínovitý. Semínka jsou větší a zelenohnědá. Mají jinou chuť, charakteristickou pro pokrmy Asie a nahradit klasickým kmínem nejdou. Oba druhy ale pomáhají proti nadýmání, a to se k zelenině vážně hodí. Římský kmín je součástí kari koření nebo například garam masaly.

Skvělé jsou v tomto období třeba i mandle, ty obsahují největší podíl vápníku ze všech rostlinných zdrojů a jsou skvělé nejen pro stavbu kostí, ale i pro naše srdce a nervovou soustavu, která bývá po zimě bez slunce dost vyčerpaná. Zkrátka, pokud si připravíte večírek s přáteli, kde budete rozjímat nad nadcházejícím rokem Dřevěné kozy a těšit se na všechny ty úspěchy, které nás v něm čekají, určitě na tyhle tři dipy nezapomeňte. Oslníte s nimi všechny ve svém okolí stejně jako já.

1) Party omáčka s tahini, pepřem a římským kmínem

_DSC7967

Ingredience:
3 lžíce pasty tahini
6 lžic olivového oleje
šťáva z 1 citrónu
1 lžíce drceného římského kmínu (může být i méně)
trocha vody
čerstvé lístky koriandru či hladkolisté petrželky

Postup:
Tahini, olivový olej, šťávu z citrónu a drcená semínka římského kmínu vložíme do mixéru, přidáme trochu vody a mixujeme. Vodu doléváme podle požadované konzistence. Nakonec vmícháme pokrájené lístky bylinek a servírujeme se syrovou zeleninou.

_DSC7995

 

2) Dip s mandlemi a chilli pro otrlé

_DSC8014

Ingredience:
2 hrsti loupaných mandlí
kůra a šťáva z jednoho bio citrónu
1 lžíce omáčky Tamari (nebo jiné dobré sójové omáčka)
1 cm chilli papričky bez semínek
čerstvě mletý pepř 4 barev
6 lžic olivového oleje

Postup:
Mandle, které jsme si předem na min. 2 hodiny namočili, vložíme do mixéru a rozemeleme najemno, až se mandle začnou lepit. Pak přidáme nastrouhanou kůru a šťávu z bio citrónu, sójovou omáčku, opepříme podle chuti a zalijeme olivovým olejem. Znovu rozmixujeme. Hotový dip posypeme plátky mandlí a popepříme barevným pepřem.

_DSC8118

 

3) Sójový dip s česnekem a mátou

_DSC8135

Ingredience:
1 velký kelímek vašeho oblíbeného sójového jogurtu bez příchuti
1 stroužek česneku
2 lžíce olivového oleje
2 snítky máty
sůl

Postup:
Do jogurtu propasírujeme česnek, přidáme olivový olej, pokrájené lístky máty a podle chuti dosolíme. Tahle omáčka se perfektně hodí k pečeným bramborám, hranolkům nebo kostičkám tvrdého sýru.

_DSC8189

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články